Oikeustiede:kantaja

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kantaja

kantaja
Definition kantaja on oikeussuojan tarpeensa vuoksi asian tuomioistuimeen saattava asianosainen
Explanation

Kantajan tulee halutessaan saattaa asian tuomioistuimeen pyytää tuomioistuimelta haastamista, joka kohdistuu vastaajaan. Asia tulee vireille tuomioistuimessa kantajan toimitettua haastehakemuksen sisältävän asiakirjan tuomioistuimen kansliaan (OK 5:1). Haastehakemuksesta ilmenee kantajan kanne eli vaatimus perusteineen. Tuomioistuin voi velvoittaa kantajan täydentämään haastehakemusta, jos se on puutteellinen. Tuomioistuimen on jätettävä kanne tutkimatta, jos kantaja ei sitä kehotuksesta huolimatta täydennä ja haastehakemus on niin puutteellinen, että se ei kelpaa oikeudenkäynnin perustaksi.

Kantaja saa tuomioistuimen antamaan haasteen ainoastaan, jos hän on oikeussuojan tarpeessa eli hän esittää sellaisen vaatimuksen, johon hänellä on oikeudellinen intressi. Mikäli kanne on selvästi perusteeton, tuomioistuin voi hylätä sen haastetta antamatta (OK 5:6,2).

Riita-asiassa kantaja on taho, joka esittää vastaajaan kohdistuvan vaatimuksen tai pyytää tuomioistuinta vahvistamaan tietyn oikeussuhteen, kuten esimerkiksi edunvalvojan määräämisen tai isyyden. Rikosasiassa kantajana on syyttäjä tai asianomistaja, joka vaatii tuomioistuimessa rangaistusta vastaajalle tietyn rikoksen perusteella.

Kantaja ja hänen vaatimustensa kohteena oleva vastaaja ovat oikeudenkäynnin asianosaisia, joiden nimissä oikeutta käydään. Asian oikeuteen saattava kantaja määrittää haastehakemuksessaan vastaajan, mikäli vaatimukset kohdistuvat tiettyyn henkilötahoon.
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Tapanila

Related Concepts

Sources

LappalainenJ1995, s. 51-54, Virolainen&Pölönen2004, s.27-28 ja 153-155, Lappalainen&al2012, s. 415-417 ja 422-425

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:kantaja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kantaja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg