Oikeustiede:asumisoikeusyhdistys

    Tieteen termipankista

    asumisoikeusyhdistys

    asumisoikeusyhdistys
    Määritelmä Asumisoikeusyhdistyksenä pidetään yhteisöä, jonka tarkoituksena on voittoa tuottamatta tarjota jäsenille asumismahdollisuus luovuttamalla heille asumisoikeusasunnoista annetussa laissa tarkoitettuja asumisoikeuksia yhteisön omistamassa yhdessä tai useammassa talossa. Siitä on säädetty oma lakinsa (laki asumisoikeusyhdistyksistä 1072/1994, 1 §). Yhdistys voi myös harjoittaa toimintaa tai olla osakkaana tai jäsenenä muussa yhteisössä, jonka tarkoituksena on tuottaa asumismahdollisuuksien tarjontaa koskevia palveluja.
    Selite

    Asumisoikeusyhdistyksistä annetun lain tarkoituksena oli hallituksen esityksen mukaan kehittää asumisoikeusjärjestelmää perustamalla uusi yhteisömuoto, asumisoikeusyhdistys. Se toimii valtion tukeman asuntotuotannon piirissä. Yhdistyksessä asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa omaan asumiseensa. Yhdistys tarjoaa jäsenilleen asumismahdollisuuden ja siihen liittyvät palvelut luovuttamalla asumisoikeuksia omistamistaan asumisoikeustaloista. Asumisoikeusyhdistys ei kuitenkaan saa tuottaa jäsenilleen voittoa. Sen jäseninä ovat pääasiassa asumisoikeuden haltijat ja asumisoikeusasuntoa hakevat henkilöt. Kaikilla luonnollisilla henkilöillä on oikeus päästä yhdistyksen jäseneksi. Se lisäksi jäseninä voivat olla yhteisöt ja säätiöt.

    Asumisoikeusyhdistyksiä koskevassa laissa on säännöksiä muun muassa asumisoikeusyhdistyksen perustamisesta, jäsenyydestä, päätöksenteosta, hallinnosta, asukashallinnosta, tilintarkastuksesta, tilinpäätöksestä, asumisoikeusyhdistysten lunastustakuurahastosta ja yhdistyksen purkautumisesta. Jäsenet käyttävät päätösvaltaansa yhdistyksen kokouksessa. Jokaisella jäsenellä on päätöksiä tehtäessä yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökset panee täytäntöön yhdistyksen hallitus.

    Jäsenmäärältään suurissa ja laajentuvissa asumisoikeusyhdistyksissä asukkaiden välittömät osallistumismahdollisuudet eivät toteudu riittävästi yhdistyksen kokousmenettelyllä. Jäsenten vaikutusmahdollisuuksien järjestämiseksi asumisoikeusyhdistyksissä voidaan ottaa käyttöön asukashallinto. Yhdistys jaetaan sopivan kokoisiin, esimerkiksi muutaman talon käsittäviin asukashallintoalueisiin, joilla asukkaat käyttävät yhdistyksen päätösvaltaa rakennusten ja kiinteistöjen ylläpitoon ja hoitoon kuuluvissa asioissa.

    Merkittävä piirre yhdistyksissä on myös se, että asumisoikeusyhdistyksellä on velvollisuus lunastaa asukkaan asumisoikeus, jos asumisoikeudelle ei löydy ostajaa. Tästä yhdistykselle aiheutuvien taloudellisten riskien kattamiseksi on perustettu asumisoikeusyhdistysten lunastustakuurahasto. Siihen kuuluminen on pakollista jokaiselle yhdistykselle, joka on tehnyt asumisoikeussopimuksen, mutta myös muut asumisoikeustaloja omistavat yhteisöt voivat liittyä rahastoon. Rahastoa kartutetaan jäsenten suorittamilla rahastomaksuilla.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HE16/1994vp

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:asumisoikeusyhdistys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:asumisoikeusyhdistys.)