Oikeustiede:asumisoikeusasunto
asumisoikeusasunto
asumisoikeusasunto |
Asumisoikeus on asunnonvuokran ja asunnon omistamisen välimuoto. Asumisoikeus perustuu sopimukseen, kuten kaksi edellä mainittua asumistyyppiäkin. Sopimuksessa on sovittava asumisoikeusmaksun suuruus ja sen määräytymisen peruste sekä huoneistosta hallintasuhteen alkaessa suoritettavan käyttövastikkeen suuruus ja sen määräytymisperusteet (laki asumisoikeusasunnoista 2 §). Asumisoikeusasunnosta tuli oma asuntotyyppi, lähinnä asunnon hallintatyyppi, kun laki asumisoikeusasunnoista tuli voimaan 1.8.1990. Asumisoikeusasunto on asumisoikeustalossa.
Omistusasunnosta asumisoikeusasunto poikkeaa siinä, että asumisoikeusmaksuina saadaan kerätä pääsäännön mukaan enintään 15 prosenttia asuntolainoituksen perustana olevasta arvo-osuudesta (laki asumisoikeusasunnoista 3 §). Vuokrasuhteesta asumisoikeus taas eroaa siinä, että asunto-oikeuden haltijoilta perittävä kohtuullinen käyttövastike ei ole vapaasti määrättävissä. Sen määräytymisestä on säädetty, eikä käyttövastike saa olla paikkakunnalla käyttöarvoltaan samanveroisista huoneistoista yleensä perittäviä vuokria suurempi (laki asumisoikeusasunnoista 16-19 §).
Asumisoikeus on mahdollista lopettaa. Silloin asumisoikeuden haltija saa lunastuksen oikeutensa luovuttamisesta. Laissa asumisoikeusasunnoista on pyritty turvaamaan se, että asumisoikeuden haltija saa aina lunastuksen, vaikka huoneistolle ei löydykään käyttäjää, joka suostuu maksamaan lunastushinnan.Kirjoittaja: Ari Saarnilehto
Lähikäsitteet
- asuinhuoneiston vuokra
- asumisoikeuden haltija
- asumisoikeuden perustaminen
- asumisoikeus
- asumisoikeusmaksu
- asumisoikeussopimus
- asumisoikeustalon omistaja
- asumisoikeusyhdistys
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.10.2024: Oikeustiede:asumisoikeusasunto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:asumisoikeusasunto.)