Oikeustiede:asumisoikeussopimus

    Tieteen termipankista

    asumisoikeussopimus

    asumisoikeussopimus
    Määritelmä Asumisoikeussopimus on sopimus, jolla asumisoikeustalon omistaja ja asumisoikeuden saaja perustavat asumisoikeuden sen saajalle. Asumisoikeustalon omistaja luovuttaa sopimuksella talossa olevan huoneiston asumisoikeuden huoneiston käyttäjälle eli yksityishenkilölle luovutetaan oikeus hallita asumisoikeuden perusteella asuinhuoneistoa ja mahdollisesti muita tiloja talossa, joka täyttää asumisoikeusasunnoista annetussa lain (650/1990) 1 §:ssä säädetyt edellytykset (asumisoikeustalo).
    Selite

    Asumisoikeus on asunnonvuokran ja asunnon omistamisen välimuoto. Se syntyi, kun laki asumisoikeusasunnoista tuli voimaan 1.8.1990. Omistusasunnosta asumisoikeusasunto poikkeaa siinä, että asumisoikeusmaksuina saadaan kerätä pääsäännön mukaan enintään 15 prosenttia asuntolainoituksen perustana olevasta arvo-osuudesta (laki asumisoikeusasunnoista 3 §). Vuokrasuhteesta asumisoikeus taas eroaa siinä, että asunto-oikeuden haltijoilta perittävä kohtuullinen käyttövastike ei ole vapaasti määrättävissä. Sen määräytymisestä on säädetty, eikä käyttövastike saa olla paikkakunnalla käyttöarvoltaan samanveroisista huoneistoista yleensä perittäviä vuokria suurempi (laki asumisoikeusasunnoista 16-19 §).

    Asumisoikeusasunnoista annetussa laissa on määräyksiä siitä, kuka voi tulla asumisoikeuden haltijaksi (lain 4-4 b §) ja hakumenettelystä (lain 4 c §). Säännösten avulla pyritään varmistamaan, että asumisoikeusasunnoissa asuvat sellaiset henkilöt, joille asumisoikeusasunnot on tarkoitettu. Laissa asumisoikeusasunnoista on säädetty myös talon omistajan velvollisuuksista (2 luku) sekä asumisoikeuden haltijan oikeuksista ja velvollisuuksista huoneistoa käytettäessä (3 luku).

    Asumisoikeuden haltija voi luovuttaa asumisoikeuden toiselle laissa säädetyllä tavalla määritellyllä lunastushinnalla (laki asumisoikeusasunnoista 5 luku). Sen varalta, että oikeuden ostajaa ei löydy, asumisoikeustalon ostajan on tullut huolehtia siitä, että asumisoikeuden lunastamiseen on käytettävissä joko rahastoituina tai muuten varoja, joiden käyttäminen ei loukkaa velkojien oikeutta (lain 26 a §). Asumisoikeusyhdistysten lunastustakuurahasto, josta on säädetty oma lakinsa, on yksi vaihtoehto maksajaksi.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HE59/1990vp, SaarnilehtoA2012

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 15.10.2024: Oikeustiede:asumisoikeussopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:asumisoikeussopimus.)