Oikeustiede:arvo-oikeus

  Tieteen termipankista

  arvo-oikeus

  arvo-oikeus
  Määritelmä yleensä toisen omistamaan esineeseen kohdistuva oikeus, jonka haltijalla on valta saada esineen arvosta tietty suoritus
  Selite

  Arvo-oikeuksia on vanhastaan pidetty rajoitettujen esineoikeuksien toisena ryhmänä käyttöoikeuksien lisäksi. Nykyään merkittävimmät arvo-oikeudet ovat esinevakuusoikeuksia. Arvo-oikeuksille tyypillisenä on pidetty sitä, että oikeudenhaltijalla on valta saada esineen tai vastaavan yksilöidyn varallisuusetuuden arvosta tietty suoritus. Tällainen oikeus on esimerkiksi tärkein esinevakuusoikeustyyppi panttioikeus. Esineen arvo voi myös muulla tavalla turvata oikeudenhaltijan suorituksen saamista. Esimerkiksi pidätysoikeus tuottaa määritelmän mukaisesti oikeuden pitää tiettyä esinettä hallussa, kunnes suoritus on saatu. Tällöin oikeus mahdollistaa kohteen arvosta hyötymisen ennen kaikkea välillisessä painostustarkoituksessa.

  Esinevakuusoikeuksien lisäksi arvo-oikeuksina on pidetty oikeuksia tietyn raha- tai tavaratulon kantamiseen kiinteistöstä eli kiinteistösuoritteita. Tällainen oikeus voi olla esimerkiksi kiinteistöeläke eli syytinki, joka useimmiten ilmenee asumisoikeutena.
  Lisätiedot
  Kirjoittaja: Eva Tammi-Salminen

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  KartioL2001, TeporaJ2008, Tepora&al2009, Saarnilehto&al2012

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 2.12.2023: Oikeustiede:arvo-oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:arvo-oikeus.)