Oikeustiede:arvo-oikeus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

arvo-oikeus

arvo-oikeus
Definition yleensä toisen omistamaan esineeseen kohdistuva oikeus, jonka haltijalla on valta saada esineen arvosta tietty suoritus
Explanation Arvo-oikeuksia on vanhastaan pidetty rajoitettujen esineoikeuksien toisena ryhmänä käyttöoikeuksien lisäksi. Nykyään merkittävimmät arvo-oikeudet ovat esinevakuusoikeuksia. Arvo-oikeuksille tyypillisenä on pidetty sitä, että oikeudenhaltijalla on valta saada esineen tai vastaavan yksilöidyn varallisuusetuuden arvosta tietty suoritus. Tällainen oikeus on esimerkiksi tärkein esinevakuusoikeustyyppi panttioikeus. Esineen arvo voi myös muulla tavalla turvata oikeudenhaltijan suorituksen saamista. Esimerkiksi pidätysoikeus tuottaa määritelmän mukaisesti oikeuden pitää tiettyä esinettä hallussa, kunnes suoritus on saatu. Tällöin oikeus mahdollistaa kohteen arvosta hyötymisen ennen kaikkea välillisessä painostustarkoituksessa. Esinevakuusoikeuksien lisäksi arvo-oikeuksina on pidetty oikeuksia tietyn raha- tai tavaratulon kantamiseen kiinteistöstä eli kiinteistösuoritteita. Tällainen oikeus voi olla esimerkiksi kiinteistöeläke eli syytinki, joka useimmiten ilmenee asumisoikeutena.
Additional Information
Kirjoittaja: Eva Tammi-Salminen

Related Concepts

Sources

KartioL2001, TeporaJ2008, Tepora&al2009, Saarnilehto&al2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.9.2020: Oikeustiede:arvo-oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:arvo-oikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg