Kielitiede:murre

    From Tieteen termipankki

    murre

    murre
    Definition kielen alueellinen tai sosiaalinen variantti
    Explanation Kieliyhteisöt erottavat kielestään äänteellisten, muoto-opillisten, sanastollisten, syntaktisten ym. piirteiden pohjalta erilaisia aluemurteita (suomen kielessä esim. savolais- ja hämäläismurteet ja niiden väliset siirtymämurteet) tai sosiaalisia murteita (kuten slangin tai muita sosiaaliryhmien, ammattien tai alakulttuurien kielimuodot).
    Additional Information Sama kielimuoto voi olla murre yhdessä mutta kieli toisessa valtiossa: esim. Tornionlaaksossa puhuttava kieli on Ruotsin puolella maan virallinen vähemmistökieli (meänkieli), Suomen valtiossa yksi suomen kielen peräpohjalaisista alamurteista. (HäkkinenK2007:) "Käytännössä joudutaan tämän tästä sen ongelman eteen, milloin on kysymys eri kielistä, milloin saman kielen eri murteista. Tavallisimmin vedotaan ymmärrettävyyskriteeriin: jos puhujat ymmärtävät toisiaan, on kysymyksessä pelkästään murre-ero. Ratkaisu voidaan tehdä myös kielenpuhujien oman arvion perusteella: kielimuodot ovat eri kieliä, jos niiden puhujat itse tuntevat puhuvansa eri kieliä."
    Murre-sana on johdettu verbistä murtua; sillä viitattiin aluksi monenlaisiin konkreettisiin murtumiin, sitten esimerkiksi naapuripitäjän kielimuotoon. Kielitieteessä se vakiintui alueellisten tai paikallisten kielimuotojen terminologiseksi nimitykseksi erityisesti 1800-luvun aikana. Sen rinnalla käytettiin aluksi mm. termejä kielimurre ja puheenmurre.

    Equivalents

    dialektosSuomen romanikieli
    dialectenglanti
    dialecteranska
    dialektruotsi
    Dialektsaksa
    Mundartsaksa

    Related Concepts

    Sources

    JK2009, KFT1993, KOS2001, HäkkinenK2007, KFT1993

    References

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 23.9.2023: Kielitiede:murre. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:murre.)