Kielitiede:episteeminen modaalisuus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

episteeminen modaalisuus

episteeminen modaalisuus
Definition esitetyn tiedon tulkinta mahdolliseksi, todennäköiseksi, varmaksi tai mahdottomaksi
Explanation Episteeminen modaalisuus koskee puhujan uskoa, tietoa tai päätelmiä asiaintilan todenmukaisuudesta tai -näköisyydestä. Sitä ilmaisevat adverbit ja partikkelit (suomessa ehkä, kai, varmaan, englannissa maybe, probably, certainly jne.), modaaliverbit (suomessa esim. taitaa, saattaa, voi; täytyy, englannissa may, might, could; must) ja tietyt modukset, kuten suomessa potentiaali episteemisen mahdollisuuden ilmaisijana (lienee lähtenyt, aikonee lähteä).
Additional Information
VISK2008 Episteeminen modaalisuus on modaali-ilmausten tulkintavaihtoehto, joka ilmentää puhujan uskoa, tietoa tai päätelmiä asiaintilan mahdollisuudesta, todennäköisyydestä tai varmuudesta. Tyypillisiä ilmaisukeinoja ovat adverbit ja partikkelit, potentiaalimodus sekä modaaliverbit saattaa ja taitaa, esim. Hän lähtee ehkä ~ varmasti huomenna, Hän lähtenee huomenna, Hän saattaa lähteä huomenna. (» § 1556.) Ks. myös keskusteluntutkimuksen termiä episteeminen asenne.

Equivalents

episteemo modaalibaSuomen romanikieli

Related Concepts

Sources

LyonsJ1977, Allwood&al1980, JK2009, VISK2008, KarlssonF2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 4.12.2020: Kielitiede:episteeminen modaalisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:episteeminen modaalisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →