Kielitiede:deonttinen modaalisuus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

deonttinen modaalisuus

deonttinen modaalisuus
Definition modaalisuuden tulkinta puhujan tai puheyhteisön tahdon mukaiseksi velvoitteeksi tai luvaksi
Explanation Deonttiset modaali-ilmaukset koskevat intentionaalisen olion tekoja ja kiteyttävät usein puheyhteisön moraalia ja normeja. Kielentutkimukseen termi tuli deonttisesta logiikasta, joka puolestaan sai virikkeitä arkikielen ilmauksista, kuten eri kielten modaaliverbeistä. Esimerkiksi suomessa deonttista mahdollisuutta ilmaisee verbi saada ja deonttista välttämättömyyttä verbit pitää ja tulee; englannissa käytetään vastaavasti modaaliverbejä may ja shall (tai) should.
Additional Information
VISK2008 Deonttinen modaalisuus on modaali-ilmausten tulkintavaihtoehto: puhujan tahdon tai puheyhteisön normien mukainen velvoite tai lupa, joka kohdistuu intentionaalisen toimijan tekoihin. Deonttista modaalisuutta ilmaisevat mm. modaaliverbit voida ja saada (esim. Koulut saavat itse päättää monista ainevalinnoista) sekä nesessiiviverbit ja -rakenteet (esim. Sinun on syytä tulla ajoissa). (» § 1554.)

Equivalents

deontic modalityenglanti
Deontiksaksa
Modus der Verpflichtungsaksa
deontiline modaalsusviro

Related Concepts

Sources

LyonsJ1977, von WrightG1951, von WrightG1977, Allwood&al1980, LaitinenL1992, VISK2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 4.12.2020: Kielitiede:deonttinen modaalisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:deonttinen modaalisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →