Oikeustiede:perustuslakiin pohjautuva asetuksenantovalta
perustuslakiin pohjautuva asetuksenantovalta
perustuslakiin pohjautuva asetuksenantovalta |
Vuoden 1919 hallitusmuodon mukaan asetuksenantaja oli tasavallan presidentti. Vuoden 2000 perustuslakiuudistuksessa presidentin lisäksi asetuksen antajiksi säädetään valtioneuvosto ja ministeriö (PeL 80 §). Vuoden 2012 perustuslain tarkistuksen jälkeen tasavallan presidentti ei enää anna valtiosopimusten voimaansaattamisessa käytettäviä voimaansaattamisasetuksia, koska tämä toimivaltuus siirrettiin valtioneuvostolle. Tasavallan presidentti voidaan valtuuttaa tavallisella lailla antamaan asetuksia.
Jos lakiin ei ole - vastoin säädösvalmisteluohjeita - otettu mainintaa siitä, kuka antaa asetuksen, antajaksi päätellään valtioneuvosto.
Perustuslakiin pohjautuvaa asetuksenantovaltaa muistuttaa perustuslaissa mainituille itsehallinnollisille yksiköille ja niiden toimielimille (mm. Ahvenanmaan maakuntapäivät ja maakuntahallitus, evankelis-luterilainen kirkko, kunnat ja yliopistot) kuuluva itsehallinnollinen säädösvalta.Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
- Ahvenanmaan itsehallintoon liittyvät sopimusasetukset
- asetuksenantovalta
- lainsäädäntövallan delegointi
- ministeriö
- omaperäinen asetuksenantovalta
- perustuslain tarkistus
- perustuslaki
- tasavallan presidentti
- valtioneuvosto (valtiosääntöoikeus)
- valtiosopimusten voimaansaattaminen
- viranomaissäädös
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:perustuslakiin pohjautuva asetuksenantovalta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:perustuslakiin pohjautuva asetuksenantovalta.)