Oikeustiede:panttivelkakirja

    Tieteen termipankista

    panttivelkakirja

    panttivelkakirja
    Määritelmä abstraktin velkasitoumuksen muotoon laadittu ja viranomaisen ylläpitämään julkiseen järjestelmään kiinnitetty velkakirja
    Selite

    Panttivelkakirja liittyy niin sanottuun kahden velkakirjan järjestelmään. Huolimatta nimestään "velkakirja", panttivelkakirja ei osoita kenenkään konkreettista velkaa vaan toimii kiinnitystodistuksena. Kahden velkakirjan järjestelmä kehittyi Suomessa nyt jo kumotun vuoden 1868 kiinnitysasetuksen aikana. Ajatuksena oli, että kiinnityksen hakijana oli velkoja, jolla oli saamisoikeus omistajaa nähden. Yhden velkakirjan käyttäminen oli kuitenkin epäkäytännöllistä, sillä velkakirjan tultua maksetuksi kiinnitys menetti merkityksensä, eikä velkakirjaa ollut mahdollista hyödyntää uudelleen. Tämän vuoksi luottokäytännössä kehittyi kahden velkakirjan järjestelmä, jossa käärevelkakirja toimi varsinaisena velkakirjana ja panttivelkakirja todistuksena kiinnityksestä.

    Panttivelkakirja on kiinnitystodistus. Tyypillisesti se laaditaan juoksevan velkakirjan muotoon. Panttivelkakirja saadaan kun kiinnityksen kohteena olevan esineen omistaja hakee kiinnitystä viranomaiselta tai kiinnitystä hakee velkoja omistajan antaman valtuutuksen perusteella. Rahoituksen tarpeessa oleva voi hakea panttivelkakirjoja ennen yhdenkään luottojärjestelyn olemassaoloa ja vanhoja panttivelkakirjoja voidaan käyttää uusien luottojen vakuusjärjestelyissä. Jotta kahden velkakirjan järjestelmässä panttioikeuden perustaminen tulisi tehokkaasti perustetuksi, edellytetään julkivarmistuskeinojen käyttämistä. Panttivelkakirjan kohdalla julkivarmistuskeinoina tulevat kysymykseen traditio eli hallinnan siirto ja asiakirjan ollessa kolmannen hallussa, denuntiaatio eli panttausilmoitus.

    Kahden velkakirjan järjestelmä tunnetaan edelleen Suomessa yrityskiinnityksessä, aluskiinnityksessä, ilma-aluskiinnityksessä ja ajoneuvokiinnityksessä. Kiinteistöpanttioikeudessa se ei ole enää käytössä. Kahden velkakirjan järjestelmässä varsinaisesta velasta toimii saamistodistuksena käärevelkakirja. Käärevelkakirja osoittaa myös velallisen todellisen saamisen pääomaa ja ehtoja.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Jaakko Mikkilä

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Tepora&al2009, s. 126-128, TuomistoJ2007, s. 9-13, HavansiE1992, s. 193-203

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:panttivelkakirja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:panttivelkakirja.)