Oikeustiede:käärevelkakirja

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

käärevelkakirja

käärevelkakirja
Definition kahden velkakirjan järjestelmässä velkasuhdetta, velan pääomaa ja ehtoja osoittava kiinnittämätön saamistodistus
Explanation Käärevelkakirja liittyy niin sanottuun kahden velkakirjan järjestelmään. Kahden velkakirjan järjestelmä kehittyi Suomessa nyt jo kumotun vuoden 1868 kiinnitysasetuksen aikana. Ajatuksena oli, että kiinnityksen hakijana oli velkoja, jolla oli saamisoikeus omistajaa nähden. Yhden velkakirjan käyttäminen oli kuitenkin epäkäytännöllistä, sillä velkakirjan tultua maksetuksi kiinnitys menetti merkityksensä, eikä velkakirjaa ollut mahdollista hyödyntää uudelleen. Tämän vuoksi luottokäytännössä kehittyi kahden velkakirjan järjestelmä, jossa käärevelkakirja toimi varsinaisena velkakirjana ja panttivelkakirja todistuksena kiinnityksestä.

Käärevelkakirja on kahden velkakirjan järjestelmässä se asiakirja, joka osoittaa velallisen velan pääoman ja ehdot. Kahden velkakirjan järjestelmässä käytetään käärevelkakirjan lisäksi panttivelkakirjaa, joka kiinnitetään kiinnityskelpoiseen omaisuuteen ja panttauksen yhteydessä siirretään velkojan hallintaan, jotta panttaus tulisi myös sivullisia sitovaksi. Käärevelkakirja osoittaa sitä velkaa, jonka vakuudeksi pantti on annettu.

Kahden velkakirjan järjestelmä tunnetaan edelleen Suomessa yrityskiinnityksessä, aluskiinnityksessä, ilma-aluskiinnityksessä ja autokiinnityksessä.
Additional Information
Kirjoittaja: Jaakko Mikkilä

Related Concepts

Sources

Tepora&al2009, s. 126-128, TuomistoJ2007, s. 9-13, HavansiE1992

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.1.2021: Oikeustiede:käärevelkakirja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:käärevelkakirja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →