Oikeustiede:autokiinnitys

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

autokiinnitys

autokiinnitys
Definition laissa erikseen määritetyn tyyppistä, rekisteriin merkittyä hyötykäyttöön tarkoitettua kuljetusvälinettä tai työkonetta (tässä: autoa) koskeva, rahamääräisen kirjallisen sitoumuksen täyttämisen vakuudeksi vahvistettava merkintä (kiinnitys) rekisteriviranomaisen ylläpitämään rekisteriin, jonka avulla sitoumuksen haltijalle voidaan perustaa vakuuskohteen hallintaa luovuttamatta panttioikeus autoon ja sen tarpeistoon sekä korvaukseen, jonka omistaja on oikeutettu saamaan autoa kohdanneen vahingon johdosta vakuutuksen nojalla tai muulla perusteella
Explanation Autokiinnityksen kohteena voivat lain mukaan olla kuorma-autot ja linja-autot, kuorma-autoon kytkettäväksi hyväksytyt perävaunut sekä erikoisautot, traktorit, moottorityökoneet ja moottorikäyttöiset laitteet. Muihin kuljetusvälinetyyppeihin ei ole mahdollista perustaa sivullisia sitovaa panttioikeutta autokiinnityksen avulla vakuuskohteen hallintaa luovuttamatta.

Autokiinnitystä ei siten voi vahvistaa esimerkiksi henkilö- ja pakettiautoihin. Niiden osalta sivullisia sitova panttioikeus on perustettavissa kohteen hallinnan luovutusta edellyttävällä käteispanttauksella. Silloin kuin autot kuuluvat elinkeinonharjoittajan elinkeinotoiminnassa käytettävään irtaimeen omaisuuteen, vakuusoikeus niihin on kuitenkin kohteen hallintaa luovuttamatta mahdollista järjestää myös yrityskiinnityksen avulla.

Rekisteriviranomaisena toimii vuodesta 2019 alkaen Liikenne- ja viestintävirasto, joka vastaa autokiinnityslaissa (810/1972) Liikenteen turvallisuusviraston hoidettavaksi säädetyistä tehtävistä.

Käytetyt lähteet: autokiinnityslaki 810/1972, Kuljetusvälineiden velkakiinnitystoimikunnan mietintö 1992:44
Additional Information
Kirjoittaja: Eva Tammi-Salminen

Related Concepts

Sources

HavansiE1992, s. 284-286, Tepora&al2009

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.2.2021: Oikeustiede:autokiinnitys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:autokiinnitys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg