Oikeustiede:osallistumisoikeudet

    Tieteen termipankista

    osallistumisoikeudet

    osallistumisoikeudet
    Määritelmä Vuoden 1995 perusoikeusuudistuksessa toteutettu sääntelytapa ja perusoikeuksien systematisointi: kansalaisten yhteiskunnalliseen aktiviteettiin liittyvät säätelyt eri osissa vanhaa perustuslakijärjestelmää (vuoden 1919 HM ja 1928 VJ) kerättiin osiksi perustuslain toisen luvun perusoikeussäännöstöä. Vuoden 1928 VJ:n 6 §:n sääntelyt oikeudesta äänestää valtiollisissa vaaleissa säädettiin perusoikeudeksi.
    Selite

    Perusoikeusluontoisia osallistumisoikeuksia ovat vaalioikeudet valtiollisissa vaaleissa, äänioikeus kansanäänestyksessä ja kunnallisissa vaaleissa, oikeus osallistua kunnan hallintoon sekä julkisen vallan velvollisuus edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä koskevaan päätöksentekoon sekä jokaisen mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöä koskevaan päätöksentekoon. Perustuslain 14 § (otsikkonaan "Vaali- ja osallistumisoikeudet") on sidoksissa kansanvaltaisuussäännökseen perustuslain 1 luvussa: kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen (perustuslain 2.2 §).

    Osallistumisoikeuksiin voidaan ilmaisun laajassa merkityksessä lukea myös ns. poliittisiksi perusoikeuksiksi luokitellut perusoikeudet, joiden tavoitteena on pääosin tukea demokraattista valtiojärjestelmää ja yhteiskuntapoliittista järjestäytynyttä kansalaistoimintaa. Niitä ovat mm. yhdistymis-, kokoontumis- ja mielenosoitusvapaus sekä sananvapaus luonteeltaan yhteiskuntapoliittiseen viestintään liittyvässä tiedonvälityksessä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:osallistumisoikeudet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:osallistumisoikeudet.)