Oikeustiede:poliittinen viestintä

    Tieteen termipankista

    poliittinen viestintä

    poliittinen viestintä
    Määritelmä yhteiskunnallista päätöksentekoa ja vallankäyttöä koskevia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja, jotka kuuluvat sananvapauden ydinalueelle, jota ei voi tavallisella lainsäädännöllä rajoittaa eikä perusoikeuspunninnassa syrjäyttää
    Selite

    Sananvapaus on lähtökohtaisesti poliittiseen viestintään ja osallistumisoikeuksiin kuuluva perusoikeus. Sananvapaus, kokoontumisvapaus ja yhdistymisvapaus ovat poliittista osallistumista turvaavia perusoikeuksia. Perustuslakivaliokunnan käytännössä poliittisen viestinnän on katsottu kuuluvan sananvapauden ydinalueelle. Perusoikeuden ydinalue tarkoittaa perusoikeuteen sisältyviä ehdottomia oikeuksia ja vapauksia, joita ei voi tavallisella lainsäädännöllä rajoittaa eikä perusoikeuspunninnassa syrjäyttää. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mukaan valtion harkintamarginaali poliittisen keskustelun rajoittamisessa on kaikista kapein, ja tällaisia rajoituksia arvioidaan sen käytännössä hyvin tiukasti. Poliittisen viestinnän liittyen EIT:n käytännössä on arvioitu sellaisia yleistä mielenkiintoa ja yhteiskunnallista keskustelua herättäviä asioita, joiden osalta sananvapauden rajoittaminen ei ole hyväksyttävää.

    Poliittisen viestinnän sananvapaus liittyy edustuksellisen demokratian toteutumiseen. Valtiopäiville osallistuvat poliitikot edustavat valitsijoitaan, kuuntelevat heidän huoliaan ja ajavat heidän etujaan. Laaja poliittisen keskustelun sananvapaus turvaa sekä kansanedustajien että muiden oikeutta osallistua tasavertaisesti poliittisia ja yhteiskunnallisia asioita koskevaan keskusteluun. Parlamentin jäsenten sananvapaus heidän tehtäviensä hoidossa on yleisen sananvapauden lisäksi turvattu parlamentaarista immuniteettia koskevin järjestelyin.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Riitta Ollila

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 20.4.2024: Oikeustiede:poliittinen viestintä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:poliittinen viestintä.)