Oikeustiede:viestinnän vapaus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

viestinnän vapaus

viestinnän vapaus
Definition oikeus käyttää eri viestintävälineitä, keinoja ja viestintäverkkoja joukkoviestintään ja kohdeviestintään
Explanation Viestinnän vapaus on osa sananvapauden kattamia oikeuksia, ja se tarkoittaa oikeutta käyttää kaikkia viestinnän keinoja, välineitä ja verkkoja joukkoviestintään ja kohdeviestintään. Viestinnän keinojen ja infrastruktuurin sääntelyssä on noudatettava perusoikeuksien käyttämistä ja rajoittamista koskevalle lainsäädännölle asetettuja vaatimuksia.

Viestinnän sääntely on historiallisesti perustunut viestintävälineen teknisiä rajoitteita ja niukkuutta koskevaan sääntelyyn. Painoviestintä on perinteinen viestintäväline, johon sisältyvät kirjat, sanoma- ja aikakauslehdet ja kaikki painetut julkaisut. Viestintäverkot voivat olla radiotaajuuksia käyttäviä tai kaapeliteitse toteutettuja verkkoja. Perinteisesti radiotaajuuksia käyttäviä joukkoviestintäverkkoja on käytetty televisio- ja radio-ohjelmien jakeluun. Radiotaajuuksien niukkuus oli toimilupasääntelyn yksi peruste. Kaapelitelevisioverkkoja on käytetty televisio-ohjelmien jakeluun taajamassa. Puhelinverkot ovat kehittyneet kohdeviestinnästä kaikenlaisen viestinnän mahdollistaviksi laajakaistaverkoiksi. Molempia verkkotyyppejä voidaan nykyisin käyttää sekä joukkoviestintään että kohdeviestintään.

Euroopan unionin perusoikeusasiakirjan 11 artikla edellyttää tiedotusvälineiden vapauden ja moniarvoisuuden kunnioittamista, joten tiedotusvälineiden ja viestinnän infrastruktuurin sääntelyssä on edistettävä yhtäläisiä mahdollisuuksia viestintään. Toimilupasääntelyä voidaan käyttää radiotaajuuksien rajallisuuden vuoksi ja radiohallinnollisen epäjärjestyksen estämiseksi.
Additional Information
Kirjoittaja: Riitta Ollila

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.11.2020: Oikeustiede:viestinnän vapaus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:viestinnän vapaus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg