Taidehistoria:intarsia

  From Tieteen termipankki

  intarsia

  Gubbion herttuanpalatsin pieni työhuone, Italia 1478–82. Suunnittelija Francesco di Giorgio Martini (1439–1502). Seinäpinnat on peitetty intarsioilla, joista ilmenee kiinnostus perspektiivin kuvaamiseen. Niihin on kuvattu herttua Fredericon kiinnostuksenkohteita.The Metropolitan Museum of Art, New York.
  Intarsia, jonka aiheena on vanitas, 1537. Fra Damiano da Bergamo (Damiano di Antoniolo de Zambelli, noin 1480–1549), Bolognan Pyhän Domenicon basilikan kuori. Yksityiskohta intarsiakuvien sarjasta, jotka ilmentävät skolastikko Tuomas Akvinolaisen filosofiaa. Kuva: Maija Koskinen. CC BY-SA 3.0.
  intarsia
  puu-upotuskoristelu
  Definition eri puulaaduista koostettu puuesineen pintaan tehty upotuskoristelu
  Explanation

  Intarsiatekniikassa puusta valmistettujen sisustuksen pintojen (kuten seinäpaneelit), huonekalujen ja muiden puuesineiden pintaan upotetaan koristekuvio tai täytetään koristelulla koko pinta. Intarsiassa hyödynnetään eri puulajien värejä ja sävyjä sekä syyrakennetta. Puuta voidaan myös eri menetelmin sävyttää tai petsata. Tekniikka muistuttaa mosaiikkia, mutta rakentuu ohuesta puuviilusta tai lehtisahalla muotoon leikatuista ohuista puupaloista. Osat sovitetaan tarkoin yhteen ja liimataan alustaan. Kokonaisuus viimeistellään vahaamalla, öljyllä tai lakalla. Lopputulos on tavallisesti tasainen, mutta toisinaan intarsiassa osia voidaan upottaa syvemmälle tai jättää koholle syvyysvaikutelman vahvistamiseksi.

  Intarsiaa on käytetty Aasiassa tuhansia vuosia koristelumenetelmänä, ja Euroopassa siitä tuli kukoistava renessanssiajan Italiassa. Barokin ja rokokooajan Ranskassa intarsiaa suosittiin tyylihuonekalujen ja muun sisustuksen kuten lattioiden ja seinäpaneelien koristelussa, ja myös kustavilaisessa tyylissä käytettiin usein intarsiaa.
  Additional Information

  ital. intarsio > saks. Intarsia

  Marketeria on vastaava upotusmenetelmä, jolla on laajempi merkityssisältö, mutta sitä voidaan käyttää intarsian synonyyminä.

  Equivalents

  intarsiaenglanti
  taraceaespanja
  intarsioitalia
  tarsiaitalia
  intarsiaranska
  tarsiaranska
  intarsiaruotsi
  intarsiaturaruotsi
  Intarsiesaksa
  интарсияvenäjä

  Related Concepts

  Sources

  Konttinen&Laajoki2000

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.9.2023: Taidehistoria:intarsia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:intarsia.)