Taidehistoria:intarsia

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

intarsia

Gubbion herttuanpalatsin pieni työhuone, Italia 1478–82. Suunnittelija Francesco di Giorgio Martini (1439–1502). Seinäpinnat on peitetty intarsioilla, joista ilmenee kiinnostus perspektiivin kuvaamiseen. Niihin on kuvattu herttua Fredericon kiinnostuksenkohteita.The Metropolitan Museum of Art, New York.
Intarsia, jonka aiheena on vanitas, 1537. Fra Damiano da Bergamo (Damiano di Antoniolo de Zambelli, noin 1480–1549), Bolognan Pyhän Domenicon basilikan kuori. Yksityiskohta intarsiakuvien sarjasta, jotka ilmentävät skolastikko Tuomas Akvinolaisen filosofiaa. Kuva: Maija Koskinen. CC BY-SA 3.0.
intarsia
puu-upotuskoristelu
Definition eri puulaaduista koostettu puuesineen pintaan tehty upotuskoristelu
Explanation Intarsiatekniikassa puusta valmistettujen sisustuksen pintojen (kuten seinäpaneelit), huonekalujen ja muiden puuesineiden pintaan upotetaan koristekuvio tai täytetään koristelulla koko pinta. Intarsiassa hyödynnetään eri puulajien värejä ja sävyjä sekä syyrakennetta. Puuta voidaan myös eri menetelmin sävyttää tai petsata. Tekniikka muistuttaa mosaiikkia, mutta rakentuu ohuesta puuviilusta tai lehtisahalla muotoon leikatuista ohuista puupaloista. Osat sovitetaan tarkoin yhteen ja liimataan alustaan. Kokonaisuus viimeistellään vahaamalla, öljyllä tai lakalla. Lopputulos on tavallisesti tasainen, mutta toisinaan intarsiassa osia voidaan upottaa syvemmälle tai jättää koholle syvyysvaikutelman vahvistamiseksi.
Intarsiaa on käytetty Aasiassa tuhansia vuosia koristelumenetelmänä, ja Euroopassa siitä tuli kukoistava renessanssiajan Italiassa. Barokin ja rokokooajan Ranskassa intarsiaa suosittiin tyylihuonekalujen ja muun sisustuksen kuten lattioiden ja seinäpaneelien koristelussa, ja myös kustavilaisessa tyylissä käytettiin usein intarsiaa.
Additional Information ital. intarsio > saks. Intarsia
Marketeria on vastaava upotusmenetelmä, jolla on laajempi merkityssisältö, mutta sitä voidaan käyttää intarsian synonyyminä.

Equivalents

intarsiaenglanti
taraceaespanja
intarsioitalia
tarsiaitalia
intarsiaranska
tarsiaranska
intarsiaruotsi
intarsiaturaruotsi
Intarsiesaksa
интарсияvenäjä

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.1.2021: Taidehistoria:intarsia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:intarsia.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →