Taidehistoria:marketeria

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

marketeria

Hollantilaisen Pierre Golen (noin 1620–1684) työksi attribuoidun pöydän marketerialla koristettu pöytälevy. Työssä on käytetty tammea, hedelmäpuuta, kilpikonnankuorta, norsunluuta, ebenpuuta ja kullattua pronssia. 78,4 x 104,6 x 68,6 cm. The Metropolitan Museum of Art, New York.
marketeria
Definition puupintaan tehty upotuskoristelu
Explanation Marketeria on vanha koristelutekniikka, jossa sisustuksen puuosiin, huonekaluihin tai muihin puuesineisiin kaiverrettu syvennys täytetään tarkoin toisiinsa yhteensopivista paloista sommitellulla koristeaiheella. Marketeria voi myös kattaa koko pinnan. Palat upotetaan ja liimataan alustaan niin, että pinnasta tulee tasainen. Koristeaiheen osat voivat olla ohuesta puuviilusta leikattuja tai lehtisahalla tehtyjä ohuita puupaloja, norsunluuta, marmoria, metallia, helmiäistä ym. Tekniikassa hyödynnetään eri puulajien sävyjä ja eri materiaalien luomia väri- ja valööriyhdistelmiä ja -kontrasteja. Puuta voidaan myös sävyttää tai petsata. Pelkästä puusta koottu marketeria on intarsia, mutta yleiskielessä intarsiaa ja marketeriaa voidaan käyttää väljästi toistensa synonyymeinä.
Additional Information ransk. marqueterie

Equivalents

marquetryenglanti
marqueterieenglanti
marqueterieranska
marketeriruotsi
маркетерияvenäjä
маркетриvenäjä(,suositeltu)
marketriiviro

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.1.2021: Taidehistoria:marketeria. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:marketeria.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →