Taidehistoria:marketeria

  From Tieteen termipankki

  marketeria

  Hollantilaisen Pierre Golen (noin 1620–1684) työksi attribuoidun pöydän marketerialla koristettu pöytälevy. Työssä on käytetty tammea, hedelmäpuuta, kilpikonnankuorta, norsunluuta, ebenpuuta ja kullattua pronssia. 78,4 x 104,6 x 68,6 cm. The Metropolitan Museum of Art, New York.
  marketeria
  Definition puupintaan tehty upotuskoristelu
  Explanation Marketeria on vanha koristelutekniikka, jossa sisustuksen puuosiin, huonekaluihin tai muihin puuesineisiin kaiverrettu syvennys täytetään tarkoin toisiinsa yhteensopivista paloista sommitellulla koristeaiheella. Marketeria voi myös kattaa koko pinnan. Palat upotetaan ja liimataan alustaan niin, että pinnasta tulee tasainen. Koristeaiheen osat voivat olla ohuesta puuviilusta leikattuja tai lehtisahalla tehtyjä ohuita puupaloja, norsunluuta, marmoria, metallia, helmiäistä ym. Tekniikassa hyödynnetään eri puulajien sävyjä ja eri materiaalien luomia väri- ja valööriyhdistelmiä ja -kontrasteja. Puuta voidaan myös sävyttää tai petsata. Pelkästä puusta koottu marketeria on intarsia, mutta yleiskielessä intarsiaa ja marketeriaa voidaan käyttää väljästi toistensa synonyymeinä.
  Additional Information ransk. marqueterie

  Equivalents

  marqueterieenglanti
  marquetryenglanti
  marqueterieranska
  marketeriruotsi
  маркетерияvenäjä
  маркетриvenäjä(suositeltu)
  marketriiviro

  Related Concepts

  Sources

  Konttinen&Laajoki2000

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 26.9.2023: Taidehistoria:marketeria. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:marketeria.)