Taidehistoria:pietra dura

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

pietra dura | firenzeläinen mosaiikki

Paavi Klemens VIII:n (Ippolito Aldobrandini 1536–1605) muotokuva, 1600–1601. Marmori, lapis lazuli, helmiäinen, kalkkikivi, kalsiitti, 97 × 68 cm. Luonnos Jacopo Ligozzi (1547–1627), pietra duran valmistanut Tadda (Romolo di Francesco Ferrucci, 1544–1621), Galleria de'Lavori in pietre dure, Firenze. The J. Paul Getty Museum, Los Angeles.
pietra dura
firenzeläinen mosaiikki
Definition marmorista tai korukivistä upotetyönä valmistettu mosaiikki, jota käytettiin erityisesti Firenzessä 1500-luvulla
Explanation Pietra dura rakennetaan pohjalevylle, joka on tavallisesti mustaa marmoria. Upotetyöhön käytettävät mosaiikkipalat voidaan valmistaa esimerkiksi akaatista, porfyyrista, sinertävästä kalsedonista tai jaspiksesta. Eri kiviä voidaan yhdistellä dekoratiivisesti käyttäen hyväksi sekä värejä että kiven leikkauspinnan rakennetta. Palat ovat ohuita ja erimuotoisia. Niiden työstämiseen tarvitaan erikoistyökaluja, esimerkiksi vastaavia, joita käytetään timantin leikkaamiseen. Palat kiinnitetään alustaan niin, että saumoista tulee mahdollisimman huomaamattomia.

Termiä on käytetty erityisesti mosaiikeista, jotka imitoivat maalauksia ja joissa on käytetty laajaa valikoimaa erivärisiä kiviä. Antiikin Kreikassa ja Roomassa samoin kuin Bysantissa valmistettiin upotetöitä pietra dura -tekniikalla, ja renessanssiaikana tästä kiinnostuttiin uudelleen. Firenzestä muodostui alan keskus, kun Toscanan suurherttua Ferdinand I (1549–1609) perusti vuonna 1588 kaupunkiin Galleria de' Lavori in pietre dure -työpajan, jolle 1800-luvun puolivälissä annettiin uusi nimi Opificio delle pietre dure ja joka on edelleen toiminnassa. Sen valmistamista kuvapaneeleista tuli kuuluisia kautta Euroopan. Erityisen suosittuja aiheita 1500-luvulla olivat linnut, kukat ja maisemat. Paneeleista valmistettiin pöytälevyjä tai muita huonekalujen osia. Toisinaan kokonaisia interiöörejä koristeltiin pietra duralla. Näistä tunnetuin on Medici-suvun hautakappeli Cappella dei Principi Firenzessä San Lorenzon basilikassa (1604).
Additional Information ital. pietra dura = kova kivi

Equivalents

pietra duraenglanti
pietre dureenglanti
pietra duraitalia
pietre dureitalia
пьетра дураvenäjä
флоретийская мозайкаvenäjä(,suositeltu)

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000, TheOxfordDictionaryofArt2004, ВласовВГ1993

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.1.2021: Taidehistoria:pietra dura. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:pietra dura.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →