Taidehistoria:vanitas

  From Tieteen termipankki

  vanitas

  Edwaert Collierin (1642–1708) Vanitas-asetelma (1662) ei sisällä kaikkein ilmeisimpiä katoavaisuuden symboleja, vaan esimerkiksi runsaasti maalliseen valtaan liittyviä tunnuksia. Oikealla paksun kirjan välistä pilkottaa teksti ”vanitas vanitatum et omnia vanitas”. Öljymaalaus kankaalle. 102,5 x 132 cm. Rijksmuseum, Amsterdam.
  Hollantilaisen Herman Henstenburghin (1667–1726) Vanitas-asetelma (päiväämätön). Vesiväri, guassi ja arabikumi pergamentille, 33 x 27,9 cm. The Metropolitan Museum of Art, New York.
  vanitas
  Definition asetelmamaalauksen laji, jossa joko kaikki tai vain jotkin kuvatut esineet symboloivat ihmiselon lyhyyttä ja kaiken aineellisen tilapäisyyttä
  Explanation

  Vanitas-maalauksissa katsojaa muistutetaan maallisen hyvän katoavaisuudesta ja kuoleman väistämättömyydestä erilaisilla symboleilla, joita ovat muun muassa pääkallot, luut, sammuneet kynttilät, kellot, aurinkokellot, tiimalasit, terälehtensä karistavat kukat, raha, maallisen vallan vertauskuvat kuten kruunu sekä soittimet, kirjat ja taide- ja koriste-esineet.
  Aihe on saanut nimensä Vanhan testamentin Saarnaajan kirjasta (Saar. 1:2). Latinankielisestä Vulgatassa Saarnaaja lausuu: ”Vanitas vanitatum et omnia vanitas” eli suomeksi ”turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta”. Vanitas-teemaan liittyy myös latinankielinen lause memento mori (muista, että olet kuolevainen), jota on samoin symboloitu vanitas-aiheeseen liittyvillä esineillä.

  Asetelmamaalauksen lajina vanitas saavutti itsenäisen aseman 1550-luvulle tultaessa, mutta erityisesti se oli suosittu 1600-luvulla esimerkiksi Espanjassa ja varsinkin kalvinistisissa Alankomaissa, missä Leiden oli yksi sen keskuspaikoista. Laji pysyi suosittuna 1600-luvun jälkipuolelle asti. Vanitas-aiheistoa on löydettävissä myös saman ajan muotokuvamaalauksesta.
  Additional Information lat. vanitas = turhuus

  Equivalents

  vanitasenglanti (English)
  vanitasruotsi (svenska)
  ванитасvenäjä (русский)(tavallisesti tieteellisissä yhteyksissä käytetään latinalaista kirjoitusasua)

  Sources

  Konttinen&Laajoki2000, TheOxfordDictionaryofArt2004, Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 30.9.2023: Taidehistoria:vanitas. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:vanitas.)