Taidehistoria:kustavilainen tyyli

    Tieteen termipankista

    kustavilainen tyyli

    kustavilainen tyyli
    Määritelmä Ruotsissa noin 1775-1810 vallinnut sisustustaiteen tyyli, joka sai nimensä kuningas Kustaa III:sta
    Selite

    Rokokoota seuranneen kustavilaisuuden tavoitteena oli yksinkertainen selkeys, joka luotiin muodon ja mittasuhteiden harmonialla sekä vaaleilla väreillä. Vallitsevan helmenharmaan rinnalla suosittiin vaaleaa ruusunpunaista, sinistä ja vihreää, joita korostettiin hillityillä kultauksilla sekä pronssi- ja messinkilyötteillä. Koristeaiheita olivat muun muassa meanderi ja juokseva koira, rihlaukset, kanneluurit, festonit ja erilaiset sauvaornamentit. Kuoseista suosittiin raitaa ja ruutua ja puulajeissa kotimaisuutta. Myös kansanmestarit omaksuivat kustavilaisen tyylin piirteitä.
    Tyypillisiä kustavilaisia huonekaluja ovat lipastot, ammesohvat ja pinnasohvat sekä erilaiset tuolit. Tuolin selustan perusmuoto on ovaali tai kilpimäinen, joko lävisteleikattu tai pehmustettu. Jalat ovat suorat ja alaspäin kapenevat.

    Suoralinjainen uusklassinen tyyli vastaa ranskalaista Ludvig XVI:n tyyliä. Kustavilaisen tyylin jälkimmäisessä vaiheessa, niin kutsutussa myöhäiskustavilaisuudessa (noin 1790–1810), näkyy aiempaa voimakkaampi Italian antiikin sekä brittiläisen Hepplewhite- ja Sheraton-tyylin ihailu.
    Historiantutkimuksessa kuningas Kustaa III:n ja hänen poikansa Kustaa IV Aadolfin valtakaudet muodostavat oman käsitteellisen yhteiskunnallisen ajanjaksonsa, jota kutsutaan kustavilaiseksi ajaksi.
    Lisätiedot ruots. gustaviansk stil

    Erikieliset vastineet

    Gustavian styleenglanti (English)
    gustaviansk stilruotsi (svenska)
    gustavianischer Stilsaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Konttinen&Laajoki2000

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 12.9.2024: Taidehistoria:kustavilainen tyyli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:kustavilainen tyyli.)