Taidehistoria:kustavilainen tyyli

  From Tieteen termipankki

  kustavilainen tyyli

  kustavilainen tyyli
  Definition Ruotsissa noin 1775-1810 vallinnut sisustustaiteen tyyli, joka sai nimensä kuningas Kustaa III:sta
  Explanation

  Rokokoota seuranneen kustavilaisuuden tavoitteena oli yksinkertainen selkeys, joka luotiin muodon ja mittasuhteiden harmonialla sekä vaaleilla väreillä. Vallitsevan helmenharmaan rinnalla suosittiin vaaleaa ruusunpunaista, sinistä ja vihreää, joita korostettiin hillityillä kultauksilla sekä pronssi- ja messinkilyötteillä. Koristeaiheita olivat muun muassa meanderi ja juokseva koira, rihlaukset, kanneluurit, festonit ja erilaiset sauvaornamentit. Kuoseista suosittiin raitaa ja ruutua ja puulajeissa kotimaisuutta. Myös kansanmestarit omaksuivat kustavilaisen tyylin piirteitä.
  Tyypillisiä kustavilaisia huonekaluja ovat lipastot, ammesohvat ja pinnasohvat sekä erilaiset tuolit. Tuolin selustan perusmuoto on ovaali tai kilpimäinen, joko lävisteleikattu tai pehmustettu. Jalat ovat suorat ja alaspäin kapenevat.

  Suoralinjainen uusklassinen tyyli vastaa ranskalaista Ludvig XVI:n tyyliä. Kustavilaisen tyylin jälkimmäisessä vaiheessa, niin kutsutussa myöhäiskustavilaisuudessa (noin 1790–1810), näkyy aiempaa voimakkaampi Italian antiikin sekä brittiläisen Hepplewhite- ja Sheraton-tyylin ihailu.
  Historiantutkimuksessa kuningas Kustaa III:n ja hänen poikansa Kustaa IV Aadolfin valtakaudet muodostavat oman käsitteellisen yhteiskunnallisen ajanjaksonsa, jota kutsutaan kustavilaiseksi ajaksi.
  Additional Information ruots. gustaviansk stil

  Equivalents

  Gustavian styleenglanti
  gustaviansk stilruotsi
  gustavianischer Stilsaksa

  Related Concepts

  Sources

  Konttinen&Laajoki2000

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 27.9.2023: Taidehistoria:kustavilainen tyyli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:kustavilainen tyyli.)