Taidehistoria:intarsia

    Tieteen termipankista

    intarsia

    Gubbion herttuanpalatsin pieni työhuone, Italia 1478–82. Suunnittelija Francesco di Giorgio Martini (1439–1502). Seinäpinnat on peitetty intarsioilla, joista ilmenee kiinnostus perspektiivin kuvaamiseen. Niihin on kuvattu herttua Fredericon kiinnostuksenkohteita.The Metropolitan Museum of Art, New York.
    Intarsia, jonka aiheena on vanitas, 1537. Fra Damiano da Bergamo (Damiano di Antoniolo de Zambelli, noin 1480–1549), Bolognan Pyhän Domenicon basilikan kuori. Yksityiskohta intarsiakuvien sarjasta, jotka ilmentävät skolastikko Tuomas Akvinolaisen filosofiaa. Kuva: Maija Koskinen. CC BY-SA 3.0.
    intarsia
    puu-upotuskoristelu
    Määritelmä eri puulaaduista koostettu puuesineen pintaan tehty upotuskoristelu
    Selite

    Intarsiatekniikassa puusta valmistettujen sisustuksen pintojen (kuten seinäpaneelit), huonekalujen ja muiden puuesineiden pintaan upotetaan koristekuvio tai täytetään koristelulla koko pinta. Intarsiassa hyödynnetään eri puulajien värejä ja sävyjä sekä syyrakennetta. Puuta voidaan myös eri menetelmin sävyttää tai petsata. Tekniikka muistuttaa mosaiikkia, mutta rakentuu ohuesta puuviilusta tai lehtisahalla muotoon leikatuista ohuista puupaloista. Osat sovitetaan tarkoin yhteen ja liimataan alustaan. Kokonaisuus viimeistellään vahaamalla, öljyllä tai lakalla. Lopputulos on tavallisesti tasainen, mutta toisinaan intarsiassa osia voidaan upottaa syvemmälle tai jättää koholle syvyysvaikutelman vahvistamiseksi.

    Intarsiaa on käytetty Aasiassa tuhansia vuosia koristelumenetelmänä, ja Euroopassa siitä tuli kukoistava renessanssiajan Italiassa. Barokin ja rokokooajan Ranskassa intarsiaa suosittiin tyylihuonekalujen ja muun sisustuksen kuten lattioiden ja seinäpaneelien koristelussa, ja myös kustavilaisessa tyylissä käytettiin usein intarsiaa.
    Lisätiedot

    ital. intarsio > saks. Intarsia

    Marketeria on vastaava upotusmenetelmä, jolla on laajempi merkityssisältö, mutta sitä voidaan käyttää intarsian synonyyminä.

    Erikieliset vastineet

    intarsiaenglanti (English)
    taraceaespanja (español)
    intarsioitalia (italiano)
    tarsiaitalia (italiano)
    intarsiaranska (français)
    tarsiaranska (français)
    intarsiaruotsi (svenska)
    intarsiaturaruotsi (svenska)
    Intarsiesaksa (Deutsch)
    интарсияvenäjä (русский)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Konttinen&Laajoki2000

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Taidehistoria:intarsia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:intarsia.)