Oikeustiede:yleinen vesialue

From Tieteen termipankki

yleinen vesialue

yleinen vesialue
Definition suoraan lain nojalla valtion omistuksessa oleva vesialue
Explanation

Yleiset vesialueet pohjineen ovat Suomen valtion omaisuutta lukuun ottamatta Ahvenanmaan maakunnassa sijaitsevia vesialueita, jotka ovat maakunnan omaisuutta. Yleiset vesialueet merkitään kiinteistöinä kiinteistörekisteriin, mutta ne jäävät lainhuudatuksen ulkopuolelle. Yleisten vesialueiden lisäksi valtiolla voi olla omistuksessaan myös yksityisiä vesialueita.

Yksityisessä omistuksessa olevan kylän vesialueen ja yleisen vesialueen raja määräytyy niin sanotun rantamatalaperiaatteen mukaan, eli rantamatalan ulkopuoliset vesialueet merellä ja suurilla järvillä ovat valtion omistuksessa. Kylän vesialueen ja yleisen vesialueen raja on riippumaton sisäisten aluevesien ja ulkoisten aluevesien eli aluemeren välisestä rajasta, joka ei ole kiinteistörekisteriyksikköjen välinen raja. Yleisen vesialueen ulkoraja merellä määräytyy kuitenkin aluemeren ulkorajan mukaan.

Kylän vesialueen ja yleisen vesialueen raja voidaan tarvittaessa määrittää kiinteistönmuodostamislain mukaisessa kiinteistönmääritystoimituksessa. Kaikkia yleisten vesien rajoja ei ole vielä käyty. Yleinen vesialue on lainvoimaisesti todettuna ja rajattuna sisäjärvistä Päijänteessä, Lappajärvessä, Höytiäisessä, Pyhäselässä, Orivedessä, Koitereessa, Puruvedessä, Oulujärvessä ja Inarijärvessä. Yleiset vesialueet ovat pääosin Metsähallituksen hallinnassa.

Omistajan suostumus yleisen vesialueen käyttämiseen tarvitaan samoin perustein kuin yleensäkin. Yleisillä vesialueilla on kuitenkin säädetty jokaisen oikeudesta kalastaa ja metsästää tietyin edellytyksin.

Lähteet: Laki oikeudesta yleisiin vesialueisiin (204/1966)
Additional Information
Kirjoittaja: Tuire Taina

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.12.2022: Oikeustiede:yleinen vesialue. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:yleinen vesialue.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg