Oikeustiede:vertaileva oikeustiede

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

vertaileva oikeustiede | oikeusvertailu

vertaileva oikeustiede
oikeusvertailu
Definition oikeuden yleistiede, joka yhtäältä pyrkii kehittämään oikeuskulttuurien, oikeusjärjestysten tai niiden ainesosien keskinäisen vertailun menetelmiä ja toisaalta tekemään teoreettisluonteisia johtopäätöksiä tällaisissa vertailuissa havaituista eroista ja yhtäläisyyksistä
Explanation

Laajassa mielessä vertailevan oikeustieteen piiriin voidaan lukea myös sellainen selvitystyö, jonka puitteissa tekijä perehtyy kahden tai useamman maan oikeuteen tai oikeusnormeihin ja tekee niiden vastakkainasettelusta päätelmiä. Nämä päätelmät ovat usein käytännöllistä laatua. Tämä koskee erityisesti lainvalmistelun yhteydessä tehtäviä vertailevia selvityksiä.

Yleisempi ilmaus viimeksi mainituissa tapauksissa (käytännöllisluonteiset selvitykset) on oikeusvertailu. Toisaalta termi oikeusvertailu on kaksiselitteinen: sillä voidaan tarkoittaa myös vertailevaa oikeustiedettä ylipäätään (teoreettisluonteinen tutkimus mukaan luetteluna).

Ilmaukset vertaileva oikeustiede ja oikeusvertailu saattavat siten esiintyä synonyymeinä, mutta niiden käytön painopiste on erilainen. Edellinen ilmaus viittaa ennen muuta teoreettisluonteiseen tutkimukseen, jälkimmäinen ennen muuta selvityksiin, joissa oikeusjärjestykset asetetaan konkreettisesti vastakkain.

Vertailevan oikeustieteen harjoittajaa tai vertailevan menetelmän käyttäjää nimitetään oikeusvertailijaksi eli komparatistiksi.
Additional Information


Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila

Related Concepts

Sources

BogdanM2007, ConstantinescoLJ1972, DeCruzP2007, David&JauffretSpinosi1982, EECL2008, GerkensJF2007, HusaJ2009, JJ1996, Smits&Husa2006, Zweigert&Kötz1996, HusaJ2013, HusaJ2015, Tamm&Letto-Vanamo2015

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Oikeustiede:vertaileva oikeustiede. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vertaileva oikeustiede.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg