Oikeustiede:oikeusteoria

From Tieteen termipankki

oikeusteoria

oikeusteoria
Definition oikeuden ja oikeustieteen teoria, joka käsittelee yleisiä, eri oikeudenaloille yhteistä ja teoreettisia- tai metodiopillisia kysymyksiä ja joka hakee omat tutkimukselliset työvälineensä yleisen filosofian tai oikeustieteen lähitieteiden (lingvistiikka, semiotiikka, ym.) alalta.
Explanation

Oikeusteorian kohteena on oikeuden ja oikeustieteen teoria. Tässä merkityksessä se on paljolti sama asia kuin oikeusfilosofia: käsitteitä käytetäänkin nykyään lähes synonyymisesti.

Oikeusteorialla on varsin monia tehtäviä, kun se pyrkii olemaan oikeustieteen eri alojen saavutuksista johtopäätöksiä tekevä teoria, joka samalla arvioi kriittisesti näillä aloilla saavutettuja tuloksia ja niiden tieteenteoreettisia perusteita (ks. Laajempi kuvaus). Oikeusdogmatiikan teoriasta keskusteltaessa joudutaan ottamaan kantaa keskeisiin oikeusfilosofisiin kysymyksiin arvojen relatiivisuudesta tai objektiivisuudesta sekä kielen luonteesta. Tästä nimittäin riippuu, katsotaanko oikeusdogmatiikan tasolla mahdolliseksi saavuttaa yksi ainoa oikea ratkaisu.
Additional Information
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

Related Concepts

Sources

AarnioA1989, KlamiH1983, PöyhönenJ1982, WintgensL2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.12.2022: Oikeustiede:oikeusteoria. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeusteoria.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →