Oikeustiede:oikeushistoria

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

oikeushistoria

oikeushistoria
Definition tieteenala, joka tutkii oikeuden menneisyyttä sen kaikissa ilmenemismuodoissa ja kaikilla oikeudenaloilla
Explanation

Oikeushistorian tutkimuskohteita ovat säädännäisoikeus, oikeuskäytäntö ja oikeustiede. Säädännäisoikeuden lisäksi oikeushistorioitsijat tutkivat myös muita normativiteetin muotoja, kuten tapaoikeutta. Myös oikeuskäytäntö on ymmärrettävä oikeushistorian tutkimuskohteena laajasti ja voi käsittää paitsi varsinaisten tuomioistuinten myös esimerkiksi välimiestuomioistuinten käytännön. Oikeustiede puolestaan tarkoittaa oikeushistorian tutkimuskohteena paitsi akateemista tai siihen verrattavaa tutkimusta myös muuta oikeudellista kirjallisuutta.

Oikeushistoria käyttää kaikkia samoja menetelmiä kuin historia- ja yhteiskuntatieteet yleensä. Itsenäisenä oppiaineena oikeushistoria sijoittuu oikeustieteellisiin tiedekuntiin. Tästä näkökulmasta se on yksi oikeuden yleistieteistä. Oikeushistoriallinen tutkimus kohdistuu oikeudellisten ilmiöiden pysyvyyteen ja muutokseen tiettynä historiallisesti määriteltynä ajanjaksona tietyssä paikassa. Tutkimuksessa oikeudelliset ilmiöt pyritään usein ymmärtämään vuorovaikutuksessa muiden yhteiskunnallisten ilmiöiden kanssa. Oikeushistoriassa tutkittava ilmiö asetetaan myös usein maantieteellisiin yhteyksiinsä, toisin sanoen tutkimus pyrkii vertailevin menetelmin selvittämään, miten ja miksi oikeudelliset ilmiöt liikkuvat ja muuttuvat.

Oikeushistorian tutkimuslähteitä ovat arkisto- ja lainsäädäntöaineiston sekä oikeuskirjallisuuden lisäksi oikeudellista informaatiota sisältävät artefaktit, esimerkiksi rakennukset, taideteokset, hautakivet ja sinetit. Oikeushistoria voi käyttää hyväkseen myös kaunokirjallisuutta.

Ajallisesti oikeushistoria on perinteisesti käsittänyt koko menneisyyden siltä osin kuin kirjallisia lähteitä on saatavilla. Alueellisesti tutkimusalueena on koko maailma.
Additional Information
Kirjoittaja: Heikki Pihlajamäki

Related Concepts

Sources

Pihlajamäki&Dubber&Godfrey2018, Dubber&Tomlins2019, Moréteau&Masferrer&Modéer2019

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.11.2021: Oikeustiede:oikeushistoria. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeushistoria.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →