Oikeustiede:vastakanne

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

vastakanne

vastakanne
Definition siviiliprosessissa oikeudenkäyntiin vastaajaksi haastetun henkilön alkuperäistä kantajaa vastaan nostama kanne, joka koskee samaa tai samaan yhteyteen kuuluvaa asiaa kuin alkuperäinen kanne taikka sellaista saatavaa, jota voidaan käyttää kuittaukseen, sekä rikosprosessissa kanne, jolla rikosjutun vastaaja (syytetty) vaatii rangaistusta sille, joka esimerkiksi ilmiantamalla on aiheuttanut häntä vastaan syytteen
Explanation

Siviiliprosessissa vastakanteen tulee koskea samaa tai samaan yhteyteen kuuluvaa asiaa kuin alkuperäinen kanne (pääkanne) taikka sellaista saatavaa, jota voidaan käyttää kuittaukseen. Asiayhteydellä tarkoitetaan, että vaatimusten tulee liittyä samaan oikeussuhteeseen. Asiayhteydestä riippumatta vastakanne voi koskea vastakkaisia saamisia.

Vastakanne tutkitaan siinä tuomioistuimessa, jossa alkuperäinen kanne on vireillä (forum reconventionis). Vastakanteen ei tarvitse itsenäisenä kanteena kuulua alkuperäisen kantajan yleiseen oikeuspaikkaan. Ehdottomia oikeuspaikkasäännöksiä ei kuitenkaan ole lupa syrjäyttää.

Vastakanne tulisi esittää jo pääkanteen valmisteluvaiheessa. Jos vastakanne nostetaan pääkanteen valmistelun päättämisen jälkeen, tuomioistuin voi käsitellä kanteet erikseen, jos niiden käsittely samassa oikeudenkäynnissä ei käy haitatta päinsä.
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

EIF-IV, s. 628-629, JokelaA2012, s. 256-258

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:vastakanne. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vastakanne.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →