Oikeustiede:vaihdantasuoja

From Tieteen termipankki

vaihdantasuoja

vaihdantasuoja
Definition luovutuksensaajan suoja luovuttajan myöhempiä velkojia ja seuraajia vastaan
Explanation

Vaihdantasuojasta puhuttaessa luovutuksensaajan oikeusperusteen edellytetään olevan varhaisempi kuin luovuttajan velkojien tai seuraajien. Suhteessa ulosmittausvelkojiin tämä tarkoittaa, että ulosmittaus on toimitettu vasta luovutussopimuksen päättämisen jälkeen. Konkurssivelkojien kannalta kysymys on taas tilanteesta, jossa luovuttaja on joutunut konkurssitilaan vasta luovutussopimuksen päättämisen jälkeen. Myöhemmän seuraajan asemassa voivat olla esimerkiksi luovutuksensaajat, käyttöoikeuden saajat taikka yleisseuraajat kuten perilliset, joiden oikeusperuste on syntynyt luovutussopimuksen päättämisen jälkeen. Laajassa merkityksessä vaihdantasuojan piiriin voidaan lukea myös erilaisten rajoitettujen varallisuusoikeuksien sitovuus oikeuden perustajan tai siirtäjän myöhempiä velkojia ja seuraajia vastaan. Täten voidaan puhua esimerkiksi panttivelkojan tai vuokralaisen vaihdantasuojasta.


Luovutussopimuksen sitovuus luovuttajan myöhempiä seuraajia kohtaan määräytyy normaalisti aikaprioriteettiperiaatteen pohjalta. Ristiriita ratkeaa täten luovutuksensaajan hyväksi, ellei myöhempi seuraaja saa erityisesti vilpittömän mielen perusteella hyväkseen ekstinktiota. Luovutuksensaajan vaihdantasuoja luovuttajan myöhempiä velkojia vastaan riippuu lähinnä siitä, millainen omaisuus on luovutustoimen kohteena.
Additional Information
Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

Related Concepts

Sources

Saarnilehto&al2012, TeporaJ2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.4.2023: Oikeustiede:vaihdantasuoja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vaihdantasuoja.)

SLYpalkki.jpg