Oikeustiede:ekstinktio

From Tieteen termipankki

ekstinktio

ekstinktio
Definition lähinnä vilpittömässä mielessä olleen varallisuusoikeuden haltijan suoja sellaista toista varallisuusoikeuden haltijaa vastaan, joka nauttii aikaprioriteettiperiaatteen mukaista suojaa
Explanation Jos kahta varallisuusoikeutta ei voida täysin toteuttaa samanaikaisesti, ristiriita ratkeaa aikaprioriteettiperiaatteen mukaan lähtökohtaisesti sen osapuolen hyväksi, jolle on ensin perustettu oikeus yksilöityyn varallisuuskohteeseen. Vaikka ensin perustetun oikeuden haltija (eli niin sanottu primus) olisi tuolla tavoin suojattu, hänen saamansa suoja ei tavallisesti ole täydellistä. Ristiriita voi nimittäin ratketa myöhemmän oikeudenhaltijan (eli niin sanotun sekunduksen) hyväksi erityisesti tämän vilpittömän mielen perusteella. Silloin sanotaan sekunduksen saavan ekstinktion. Vilpittömän mielen lisäksi ekstinktio edellyttää monesti, että sekundus on voinut perustaa johonkin ulkoiseen seikkaan käsityksensä määräämistoimen suorittajan kelpoisuudesta. Tuollaisena ulkoisena seikkana tulee määräämistoimen kohteesta riippuen kysymykseen esimerkiksi esineen tai arvopaperin hallinta taikka julkiseen rekisteriin tehty kirjaus. Ekstinktion lisäedellytyksenä on monesti se, että sekundus on ryhtynyt toimiin asemansa turvaamiseksi esimerkiksi ottamalla kohteen haltuunsa tai kirjaamalla oman oikeutensa.
Additional Information
Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

Related Concepts

Sources

Saarnilehto&al2012, TeporaJ2008, TuomistoJ1993

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.12.2022: Oikeustiede:ekstinktio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ekstinktio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg