Oikeustiede:väliintulo

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

väliintulo

väliintulo
Definition ulkopuolisen eli kolmannen henkilön osallistuminen asianosaisten väliseen oikeudenkäyntiin omasta aloitteestaan ja omassa intressissään
Explanation

Kolmas henkilö voi osallistua oikeudenkäyntiin joko varsinaisena tai itsenäisenä väliintulijana. Varsinaisella väliintulolla tarkoitetaan uudessa oikeudenkäyntimenettelyssä niin sanottua sivuväliintuloa, jossa ulkopuolinen tulee mukaan oikeudenkäyntiin tukemaan jompaakumpaa asianosaista. Tästä on erotettava uuden oikeudenkäynnin ja juttujen yhdistämisen aiheuttava pääväliintulo, jossa ulkopuolinen ilmestyy kahden asianosaisen väliseen oikeudenkäyntiin ja vaatii itselleen riidan kohdetta.

Itsenäiseksi väliintulijaksi kutsutaan sellaista väliintulijaa, johon tuomion oikeusvoimavaikutus ulottuu (ks. oikeusvoima). Itsenäisessä väliintulossa väliintulija saa asianosaisen aseman oikeudenkäynnissä, vaikkakaan hän ei ole jutun asianosainen.

Väliintulosta erotetaan tilanteet, joissa sivullinen tulee oikeudenkäyntiin asianosaisen aloitteesta (kutsusta) ja pääasiassa hänen etunsa vuoksi (litis denuntiatio) tai joissa kolmas henkilö kutsutaan kuultavaksi oikeudenkäyntiin.
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Jokela

Related Concepts

Sources

EIF-IV, s. 858-860, JokelaA2012, s. 320-322 ja 351-362

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:väliintulo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:väliintulo.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →