Oikeustiede:väliintulo
väliintulo
väliintulo |
Kolmas henkilö voi osallistua oikeudenkäyntiin joko varsinaisena tai itsenäisenä väliintulijana. Varsinaisella väliintulolla tarkoitetaan uudessa oikeudenkäyntimenettelyssä niin sanottua sivuväliintuloa, jossa ulkopuolinen tulee mukaan oikeudenkäyntiin tukemaan jompaakumpaa asianosaista. Tästä on erotettava uuden oikeudenkäynnin ja juttujen yhdistämisen aiheuttava pääväliintulo, jossa ulkopuolinen ilmestyy kahden asianosaisen väliseen oikeudenkäyntiin ja vaatii itselleen riidan kohdetta.
Itsenäiseksi väliintulijaksi kutsutaan sellaista väliintulijaa, johon tuomion oikeusvoimavaikutus ulottuu (ks. oikeusvoima). Itsenäisessä väliintulossa väliintulija saa asianosaisen aseman oikeudenkäynnissä, vaikkakaan hän ei ole jutun asianosainen.
Väliintulosta erotetaan tilanteet, joissa sivullinen tulee oikeudenkäyntiin asianosaisen aloitteesta (kutsusta) ja pääasiassa hänen etunsa vuoksi (litis denuntiatio) tai joissa kolmas henkilö kutsutaan kuultavaksi oikeudenkäyntiin.Kirjoittaja: Antti Jokela
Lähikäsitteet
- asianosainen (hallinto-oikeus)
- kumulaatio oikeudenkäynnissä
- oikeudenkäynti
- oikeusvoima (prosessioikeus)
Käytetyt lähteet
EIF-IV, s. 858-860, JokelaA2012, s. 320-322 ja 351-362
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:väliintulo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:väliintulo.)