Oikeustiede:syyttömyysolettama rikosprosessioikeudessa

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

syyttömyysolettama rikosprosessioikeudessa

syyttömyysolettama rikosprosessioikeudessa
Definition jokaista, todennäköisin syin epäiltyäkin, on pidettävä syyttömänä, kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti näytetty toteen
Explanation

Syyttömyysolettama eli syyttömän suojelun periaate on keskeinen rikoksesta epäillyn oikeusturvan tae. Syyttömyysolettama on keskeisiin ihmisoikeuksiin kuuluva periaate, joka ilmaistaan YK:n ihmisoikeusjulistuksen 11 artiklassa. Sitä koskeva nimenomainen määräys sisältyy myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan 2 kappaleeseen ja kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 14 artiklan 2 kappaleeseen. Syyttömyysolettamaa koskevan absoluuttisen muotoilun vuoksi on katsottu, ettei syytetty voi pätevästi luopua olettaman takaamista oikeuksista.

Syyttömyysolettama velvoittaa kaikkia viranomaisia, erityisesti esitutkinnassa, syyteharkinnassa sekä tuomioistuinmenettelyssä. Sen tosiasiallista sisältöä joudutaan etsimään tapaoikeudesta, eri säännöksistä sekä tuomioistuinkäytännöstä, ennen kaikkea Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuista.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari-Matti Nuutila

Related Concepts

Sources

KoponenP2006, LaunialaM, LuukkonenS2013, Virolainen&Pölönen2004, s. 283-285, VuorenpääM2011

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:syyttömyysolettama rikosprosessioikeudessa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:syyttömyysolettama rikosprosessioikeudessa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →