Oikeustiede:parlamenttisuvereniteetti
parlamenttisuvereniteetti
parlamenttisuvereniteetti |
Oppi on keskeisessä asemassa mm. Ison-Britannian valtiosääntöjärjestelmässä, missä ei ole kirjoitettua valtiosääntöä eikä parlamentin päätösvaltaa sitovia määräenemmistösäännöksiä. Oppia sovelletaan erilaisin muunnoksin useissa muissa, mm. Britannian valtiosääntöä mallina käyttäneissä valtioissa.
Pääteesit ovat: - parlamentti voi säätää lain mistä seikasta hyvänsä enemmistöpäätöksin - parlamentti ei voi sitoa seuraajiansa, tulevaisuuden parlamentteja, (no Parliament is bound by the acts of its predecessors) ja - pätevästi säädetyn lain sitovuutta ja oikeusvaikutuksia ei voi kumota tai muuttaa tuomioistuimen päätöksin.
Ison-Britannian oppi parlamenttisuvereniteetista on osoittautunut ongelmalliseksi suhteessa EU-oikeuteen ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Tämä on osaltaan seurausta siitä, että Britannia soveltaa jyrkkää dualistista päättelytapaa suhteessa kansainvälisoikeudellisiin velvoitteisiin.
Käytetyt lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Declaration_of_incompatibility, http://en.wikipedia.org/wiki/Parliamentary_sovereigntyKirjoittaja: Ilkka Saraviita
Equivalents
parliamentary sovereignty (luo nimityssivu) | englanti | |
legislative supremacy (luo nimityssivu) | englanti |
Related Concepts
- Euroopan unionin ylivaltiollinen toimivalta
- eurooppaoikeuden etusija
- ihmisoikeudet perusoikeusjärjestelmässä
- ihmisoikeussopimuksen sääntelyn suhde perusoikeussäännöksiin
- ihmisoikeustuomioistuimen päätösten kansallinen täytäntöönpano
- kompetenssi-kompetenssi
- määräenemmistö- ja määrävähemmistösäännökset
- perustuslain etusija
- poikkeuslaki
- pouvoir constituant
- suvereniteettirajoitusten säätäminen
- valtiosääntötuomioistuin
- valtiovallan kolmijako-oppi
References
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.9.2023: Oikeustiede:parlamenttisuvereniteetti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:parlamenttisuvereniteetti.)