Oikeustiede:painovapaus
painovapaus
painovapaus |
Painovapauteen sanan laajemmassa merkityksessä luetaan tavallisesti myös oikeus monistus ja kirjapainotoiminnan harjoittamiseen (kirjapanotoiminta) sekä oikeus myydä tai muutoin levittää painotuotteita (jakelutoiminta). Painovapaus on vanhahtava termi, sillä Suomessa on nyttemmin pyritty yhtenäiseen sääntelyyn joukkoviestinnässä viestintämuodosta riippumatta. Tekniikan kehitys on jo kauan tehnyt mahdolliseksi välittää tekstejä ja kuvia muillakin tavoin kuin painotuotteilla. Uusi tekniikka sallii myös tekstin, kuvan ja äänen yhdistelemisen sekä tällaisten viestien julkaisemisen ja vastaanottamisen useilla erilaisilla jakelutekniikoilla. Tekniikan kehitys on poistamassa eron paino-, tallenne- ja sähköisen viestinnän väliltä niin kuin se murtaa joukkoviestinnän ja henkilökohtaisen viestinnän rajat.
Nykyinen laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä (460/2003) koskee kaikkea joukkoviestintää tallennus-, julkaisu- ja jakelutekniikasta riippumatta. Kirjapaino- ja kirjakauppatoiminta on säännelty elinkeinolainsäädännöllä.Kirjoittaja: Teuvo Pohjolainen
Lähikäsitteet
- elinkeinovapaus
- ennakkosensuuri
- informaation vapaa liikkuvuus
- kaupallisen viestinnän perusoikeussuoja
- perusoikeussuojajärjestelmä
- poliittinen viestintä
- sananvapaus
- verkkojulkaisu
- viestinnän vapaus
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:painovapaus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:painovapaus.)