Oikeustiede:hallintopäätös

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

hallintopäätös

hallintopäätös
Definition viranomaisen hallintoasiassa tekemä ratkaisu
Explanation Hallintopäätöksen tehdessään viranomainen soveltaa lainsäädäntöä yksittäistapaukseen. Kyse on yleensä yksipuolisesta julkisen vallan käytöstä, joka kohdistuu hallinnon ulkopuolisen henkilön oikeuksiin, velvollisuuksiin tai etuihin. Hallintopäätös on systemaattisesti keskeinen käsite hallinto-oikeudessa. Viranomainen päättää hallintoasian käsittelyn tekemällä hallintopäätöksen. Muutoksenhaussa kohteena on hallintopäätös, ja muut viranomaisen toimet ovat yleensä valituskelvottomia. Myös hallintolainkäytössä tehtyjä päätöksiä kutsutaan eräissä yhteyksissä hallintopäätöksiksi.

Hallintopäätöksen tyyppejä ovat muun muassa edunsuovat, oikeuksia perustavat ja velvoittavat päätökset. Lisäksi voidaan mainita hallinnonulkoiset ja hallinnonsisäiset päätökset, yksilölliset ja normipäätökset, aineelliset ja menettelylliset päätökset sekä lopulliset ja välipäätökset ja pääasiaratkaisut ja tutkimatta jättämispäätökset.

Käytetyt lähteet: hallintolaki (434/2003) 43 - 45 §
Additional Information
Kirjoittaja: Heikki Kulla

Related Concepts

Sources

MäenpääO2011, s. 257-274, Niemivuo&al2010, s. 323-334, KullaH2012, s. 263-276, Laakso&al2006, s. 223-234

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.2.2021: Oikeustiede:hallintopäätös. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hallintopäätös.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg