Oikeustiede:hallintovalitus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

hallintovalitus

hallintovalitus
Definition yleisin hallinto-oikeudellinen valituslaji, jossa on kysymys säännönmukaisesta muutoksenhausta pääasiassa valtion hallintoviranomaisten päätöksiin
Explanation Hallinto-oikeudelliset päävalitusmuodot ovat hallintovalitus ja kunnallisvalitus. Hallintovalitus on valtionhallinnon ohella käytössä muun muassa kunnallisilla erityisaloilla. Päävalituslajien lisäksi käytössä on myös erityissäännöksin järjestettyjä valitusmuotoja kuten kirkollisvalitus sekä verojen ja maksujen täytäntöönpanoon liittyvä perustevalitus. Laajassa merkityksessä hallintovalitus-termiä käytetään kuvaamaan yleisesti valitusta hallintoasioissa. Hallintovalitus tehdään pääsääntöisesti hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hallintovalitus eroaa kunnallisvalituksesta etenkin valitusoikeuden, valitusperusteiden ja valitusviranomaisen tutkimisvallan laajuuden suhteen. Hallintovalituksessa valitusoikeus on lähtökohtaisesti asianosaisella, ja valitusviranomainen voi yhtenä ratkaisuvaihtoehtona myös muuttaa viranomaisen päätöstä. Varsinaisen uuden hallintopäätöksen tekeminen ei kuitenkaan kuulu tuomioistuimen toimivaltaan. Hallintovalituksen yhteydessä on mahdollista nojautua sekä laillisuus- että tarkoituksenmukaisuusperusteisiin. Valitusviranomaisen tutkimisvalta on hallintovalituksessa myös laajempi kuin kunnallisvalituksessa.
Additional Information
Kirjoittaja: Leena Halila

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.10.2021: Oikeustiede:hallintovalitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hallintovalitus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →