Oikeustiede:hallintovalitus
hallintovalitus
hallintovalitus |
Määritelmä
yleisin hallinto-oikeudellinen valituslaji, jossa on kysymys säännönmukaisesta muutoksenhausta pääasiassa valtion hallintoviranomaisten päätöksiin
Selite
Hallinto-oikeudelliset päävalitusmuodot ovat hallintovalitus ja kunnallisvalitus. Hallintovalitus on valtionhallinnon ohella käytössä muun muassa kunnallisilla erityisaloilla. Päävalituslajien lisäksi käytössä on myös erityissäännöksin järjestettyjä valitusmuotoja kuten kirkollisvalitus sekä verojen ja maksujen täytäntöönpanoon liittyvä perustevalitus. Laajassa merkityksessä hallintovalitus-termiä käytetään kuvaamaan yleisesti valitusta hallintoasioissa. Hallintovalitus tehdään pääsääntöisesti hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hallintovalitus eroaa kunnallisvalituksesta etenkin valitusoikeuden, valitusperusteiden ja valitusviranomaisen tutkimisvallan laajuuden suhteen. Hallintovalituksessa valitusoikeus on lähtökohtaisesti asianosaisella, ja valitusviranomainen voi yhtenä ratkaisuvaihtoehtona myös muuttaa viranomaisen päätöstä. Varsinaisen uuden hallintopäätöksen tekeminen ei kuitenkaan kuulu tuomioistuimen toimivaltaan. Hallintovalituksen yhteydessä on mahdollista nojautua sekä laillisuus- että tarkoituksenmukaisuusperusteisiin. Valitusviranomaisen tutkimisvalta on hallintovalituksessa myös laajempi kuin kunnallisvalituksessa.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Leena Halila
Kirjoittaja: Leena Halila
Lähikäsitteet
- hallinto-oikeus
- hallintoasia
- korkein hallinto-oikeus
- kunnallisvalitus (hallinto-oikeus)
- muutoksenhaku (hallinto-oikeus)
- oikaisuvaatimus
- perustevalitus
- valitusviranomainen
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:hallintovalitus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hallintovalitus.)