Oikeustiede:oikeustiede
oikeustiede
oikeustiede |
Oikeutta tutkivat sekä oikeustiede että yhteiskuntatieteet, kuten oikeussosiologia. Oikeuden oikeustieteellinen ja yhteiskuntatieteellinen tutkimus eroavat toisistaan sekä kohteeltaan että tuloksiltaan.
Oikeutta voidaan lähestyä yhtäältä normatiivisena ilmiönä, oikeusjärjestyksenä, toisaalta taas erityisinä yhteiskunnallisina käytäntöinä, joita voidaan kutsua myös oikeudellisiksi käytännöiksi. Oikeustiede ymmärtää tutkimuskohteensa ennen kaikkea oikeudeksi normatiivisena ilmiönä, yhteiskuntatiede taas oikeudeksi oikeudellisina käytäntöinä.
Tuloksiltaan oikeustiede ja yhteiskuntatiede eroavat sijainnissaan normatiivisuus-deskriptiivisyys-akselilla. Oikeustiede ei ole luonteeltaan puhtaasti kuvailevaa, vaan sen tuloksiin liittyy myös normatiivinen ainesosa. Selvimmin tämä on todettavissa lainopin esittämissä normi- ja tulkintakannanotoissa.
Ne erityispiirteet, jotka erottavat oikeustieteen oikeutta koskevasta yhteiskuntatieteellisestä tutkimuksesta, selittyvät ainakin osaksi siitä, että oikeustiede on yksi niistä oikeudellisista käytännöistä, jotka tuottavat ja uusintavat oikeutta oikeusjärjestyksenä. Oikeustiede lähestyy oikeutta ikään kuin sisältä käsin, kun taas yhteiskuntatiede omaksuu ulkopuolisen tarkkailijan aseman.
Oikeustieteellä on omalaatuinen suhde tutkimuskohteensa. Normatiivinen oikeustiede vaikuttaa tuloksillaan välittömästi tutkimuskohteensa kehitykseen.Kirjoittaja: Kaarlo Tuori
Lähikäsitteet
- argumentaatiomenetelmä
- juridinen tulkinta
- lainoppi
- oikeus
- oikeusfilosofia
- oikeuskulttuuri (oikeussosiologia)
- oikeusperiaate
- oikeussosiologia
- oikeussubjekti
- oikeusteoria
- subjektiivinen oikeus
- säädös
Käytetyt lähteet
AarnioA1988, s. 48-61, TuoriK2000, 10. luku
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:oikeustiede. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeustiede.)