Oikeustiede:oikeusfilosofia
oikeusfilosofia
oikeusfilosofia |
Määritelmä
käytännöllisen filosofian osa, joka tarkastelee oikeuden ja oikeustieteen teoreettisia perusteita, erityisesti oikeuden määritelmää ja olemusta (= oikeuden ontologia), oikeutta koskevaa tietoa (= oikeudellinen epistemologia eli tieto-oppi, tietoteoria) sekä menetelmistä saavuttaa luotettavaa oikeutta koskevaa tietoa (= oikeudellinen metodologia eli metodioppi)
Selite
Eri käsitykset filosofiasta heijastuvat siihen, mitä oikeusfilosofiaan katsotaan kuuluvaksi. Filosofia on voitu nähdä eri tieteiden teoriana tai sen ohella pyrkimyksenä rakentaa eri tieteiden tuloksista jonkinlainen yhtenäinen maailmankuva tai vieläkin laajemmin niin, että filosofian piirissä on pyritty ratkaisemaan metafyysisiä, tieteen välinein ratkaisematta jääviä ongelmia. Filosofia on usein jaettu teoreettiseen filosofiaan, jonka ovat muodostaneet tietoteoria, logiikka ja metafysiikka, ja käytännölliseen filosofiaan, jonka piirissä tarkastellaan ihmistä toimivana ja arvoja tai arvostuksia yllä pitävänä olentona. Oikeusfilosofia on tässä jaottelussa sijoittunut käytännöllisen filosofian alaan moraali-, arvo-, kulttuuri- ja historianfilosofian rinnalle.
Lisätiedot
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala
Lähikäsitteet
- amerikkalainen realismi
- analyyttinen oikeustiede
- arvonihilismi
- luonnonoikeus
- oikeuden rationaalisuus
- oikeusteoria
- skandinaavinen realismi
Käytetyt lähteet
AarnioA1988, KlamiH1990b, KlamiH1990c, RenttoJ1988
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:oikeusfilosofia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeusfilosofia.)