Oikeustiede:legaliteetti- ja opportuniteettiperiaate rikosprosessissa

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

legaliteetti- ja opportuniteettiperiaate rikosprosessissa

legaliteetti- ja opportuniteettiperiaate rikosprosessissa
Definition periaate kuvaa sitä, onko rikoksesta aina absoluuttinen esitutkinta- ja syyttämispakko vai saako poliisi ja syyttäjä rajoittaa esitutkintaa ja syytettä, vaikka rikosepäilyn tueksi on todennäköisiä syitä
Explanation

Aikaisemmin rikosprosessi oli järjestetty useissa maissa siten, että toimivaltainen syyttäjä oli aina velvollinen nostamaan syytteen kaikista rikoksista, jotka olivat tulleet hänen tietoonsa. Vastaavasti poliisi oli velvollinen suorittamaan esitutkinnan aina, kun sen tietoon oli tullut rikos. Tätä kutsuttiin legaliteettiperiaatteeksi rikosprosessissa ja sen vastakohtaa opportuniteettiperiaatteeksi. Nimitykset ovat harhaanjohtavia. Parempi olisi puhua absoluuttisesta ja suhteellisesta syytepakosta.

Absoluuttinen syytepakko ei liene käytössä missään maassa. Eroja on sen sijaan siinä, millä tavalla syytepakon suhteellisuus ilmenee ja miten suuressa määrin syytepakko on suhteellista.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari-Matti Nuutila

Related Concepts

Sources

HE58/2013vp, SOU2005:117

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:legaliteetti- ja opportuniteettiperiaate rikosprosessissa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:legaliteetti- ja opportuniteettiperiaate rikosprosessissa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →