Oikeustiede:legaliteetti- ja opportuniteettiperiaate rikosprosessissa

Tieteen termipankista

legaliteetti- ja opportuniteettiperiaate rikosprosessissa

legaliteetti- ja opportuniteettiperiaate rikosprosessissa
Määritelmä periaate kuvaa sitä, onko rikoksesta aina absoluuttinen esitutkinta- ja syyttämispakko vai saako poliisi ja syyttäjä rajoittaa esitutkintaa ja syytettä, vaikka rikosepäilyn tueksi on todennäköisiä syitä
Selite

Aikaisemmin rikosprosessi oli järjestetty useissa maissa siten, että toimivaltainen syyttäjä oli aina velvollinen nostamaan syytteen kaikista rikoksista, jotka olivat tulleet hänen tietoonsa. Vastaavasti poliisi oli velvollinen suorittamaan esitutkinnan aina, kun sen tietoon oli tullut rikos. Tätä kutsuttiin legaliteettiperiaatteeksi rikosprosessissa ja sen vastakohtaa opportuniteettiperiaatteeksi. Nimitykset ovat harhaanjohtavia. Parempi olisi puhua absoluuttisesta ja suhteellisesta syytepakosta.

Absoluuttinen syytepakko ei liene käytössä missään maassa. Eroja on sen sijaan siinä, millä tavalla syytepakon suhteellisuus ilmenee ja miten suuressa määrin syytepakko on suhteellista.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Ari-Matti Nuutila

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HE58/2013vp, SOU2005:117

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:legaliteetti- ja opportuniteettiperiaate rikosprosessissa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:legaliteetti- ja opportuniteettiperiaate rikosprosessissa.)