Oikeustiede:kuriaalikieli

    Tieteen termipankista

    kuriaalikieli | kansliatyyli | virastotyyli

    kuriaalikieli
    kansliatyyli
    virastotyyli
    Määritelmä

    1. (hist.) tuomioistuinten ja virastojen käyttämä kieli

    2. (nyk.) tuomioistuinten ja virastojen mutkikas ja kankea kielenkäyttö
    Selite

    Kuriaalikieli eli kansliatyyli (virastotyyli) tarkoittaa tuomioistuinten ja virastojen käyttämää kieltä. Se on siten oikeuskielen ja virkakielen alalaji.

    Aiemmin ilmausta kuriaalikieli käytettiin täysin neutraalissa mielessä. Nykyisin ilmaus on pejoratiivinen ja sillä on historiallinen sävy: kuriaalikielellä viitataan yleensä tuomioistuinten ja virastojen aiemmin käyttämään mutkikkaaseen ja kankeaan kieleen. Siksi neutraalissa kielenkäytössä puhutaan mieluummin tuomioistuinkielestä ja virkakielestä.

    Alkuaan latinankielinen sana curia viittasi Roomassa kuuriakokoukseen, sittemmin senaattiin. Myöhemmin sanaa on käytetty mm. katolisen kirkon ja maallisten valtioiden keskushallinnosta ja erilaisista tuomioistuimista. Esimerkiksi Ranskan kuninkaalliset ylioikeudet esiintyvät latinankielisissä teksteissä curia nimellä (vrt. nykyranskan Cour d’appel). Toisaalta curia tarkoitti eri maissa, mm. Suomessa, kaupunkien alioikeuksia.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Jukka Kemppinen

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    KemppinenJ1992

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.3.2024: Oikeustiede:kuriaalikieli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kuriaalikieli.)