Oikeustiede:häätö

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

häätö

häätö
Definition vastaaja velvoitetaan luovuttamaan kantajan hallintaan kiinteistö, rakennus, huoneisto, muu tila tai muuttamaan sieltä pois
Explanation

Käsitteellä häätö voidaan viitata sekä tuomioistuimen päätökseen häädöstä että häädön konkreettiseen täytäntöönpanoon ulosottomiehen toimesta.

Häätöä koskeva asia käsitellään käräjäoikeudessa riita-asiana. Jos asia on kantajan ilmoituksen mukaan riidaton, se käsitellään ns. summaarisena asiana (oikeudenkäymiskaaren 5 luvun 3 §). Häätöä koskevalla yksipuolisella tuomiolla tai tuomiolla esimerkiksi vuokralainen, joka on laiminlyönyt vuokrien maksun, velvoitetaan muuttamaan pois kyseisestä huoneistosta. Vuokrarästien kertymisen vuoksi on tärkeää, että asia käsitellään nopeasti.

Jos vastaaja ei vapaaehtoisesti noudata tuomioistuimen tuomiota, ulosottomies panee häädön täytäntöön, viime kädessä fyysisesti poistamalla tiloista häädettävät ja siellä oleva omaisuus. Täytäntöönpanosta säädetään ulosottokaaren 7 luvussa.
Additional Information
Kirjoittaja: Tatu Leppänen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Oikeustiede:häätö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:häätö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg