Oikeustiede:ulosottomies

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ulosottomies

ulosottomies
Definition ulosottomies on yhteinen nimitys niille ulosottotoimessa työskenteleville virkamiehille, jotka ulosottokaaren mukaan huolehtivat maksu- ja muiden velvoitteiden täytäntöönpanosta
Explanation

Ulosottomies ei ole virkanimike vaan tehtävänimike. Ulosottomiehinä toimivat kihlakunnanvoudit ja kihlakunnanulosottomiehet sekä eri määräyksestä toimistohenkilökuntaan kuuluvat virkamiehet. Vaativimmat ulosottotehtävät kuuluvat lakimieskoulutuksen saaneille kihlakunnanvoudeille. Ulosottomiehet toimivat velalliskohtaisesti niin, että jokaisella vastaavalla ulosottomiehellä on toimivalta koko valtakunnan alueella hoitaa kyseisen velallisen ulosottoasiat. Ulosottomiehiä koskevat yleiset säännökset ovat ulosottokaaren (705/2007, UK) 1 luvussa.

Ulosottomiehet ovat puolueettomia ja itsenäisiä lainkäyttöviranomaisia. Valtakunnanvoudinvirasto toimii valtakunnallisena ulosoton hallintovirastona.

Ulosottomiehet voivat yleensä suorittaa itseoikaisun, jos ulosottomenettelyssä on tapahtunut virhe. Ulosottomiehen päätöksistä ja toimista voidaan tehdä ulosottovalitus käräjäoikeuteen. Ulosoton oikeussuojakeinoista säädetään UK 10 ja 11 luvussa.
Additional Information
Kirjoittaja: Tuula Linna

Related Concepts

Sources

Linna&Leppänen2014, Linna&Leppänen2015, HavansiE2011, Ulosotto-oikeus, LinnaT2008, Koulu&Lindfors2009

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2021: Oikeustiede:ulosottomies. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ulosottomies.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →