Oikeustiede:ulosotto

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ulosotto

ulosotto
Definition ulosotto tarkoittaa puolueetonta lainkäyttömenettelyä, jossa valtion ulosottoviranomaiset panevat täytäntöön sellaisia ulosottoperusteeseen perustuvia ja suoraan ulosottokelpoisia saatavia ja muita ulosottokaaressa säädettyjä velvoitteita, joiden täyttäminen on laiminlyöty
Explanation

Ulosottolaitos huolehtii siitä, että ulosottoperusteessa asetetut maksu- ja muut velvoitteet sekä verot ja muut suoraan ulosottokelpoiset saatavat peritään ulosottotoimin tai pannaan muulla tavoin täytäntöön. Ulosotossa on siis kysymys oikeussuojan antamisesta hakijan vaateelle tai julkisyhteisöjen saatavien perinnästä. Ulosoton tehtävä on toteuttaa laiminlyödyt aineelliset velvoitteet yhteiskunnassa. Ilman ulosottoa oikeudenkäynnin tulos saattaisi jäädä toteutumatta.

Ulosottoteitse pannaan täytäntöön maksuvelvoitteiden lisäksi omaisuuden luovutusvelvoitteita, häätöjä sekä tekemis- ja kieltovelvoitteita.

Ulosotto-oikeus on vanha oikeudenala. Ensimmäisenä ulosoton yhtenäissäädöksenä pidetään vuoden 1669 ulosottosääntöä. Vuoden 1734 laissa oli ulosottokaari. Nykyisen ulosottokaaren (705/2007) edeltäjä, ulosottolaki, säädettiin vuonna 1895.

Suomessa ulosottoviranomaiset ovat itsenäisiä lainkäyttöviranomaisia. Oikeusministeriön hallinnonalalla toimii Valtakunnanvoudinvirasto. Se on valtakunnallinen ulosoton hallintovirasto. Varsinaiset lainkäyttötehtävät kuuluvat ulosottovirastoissa toimiville kihlakunnanvoudeille ja kihlakunnanulosottomiehille. Ulosottomiesten toimivalta on velalliskohtaista: jokaisella vastaavalla ulosottomiehellä on toimivalta hoitaa kyseisen ulosottovelallisen asioita koko valtakunnan alueella. Ulosottomiesten toimista saadaan tehdä ulosottovalitus käräjäoikeuteen. Ulosotossa ULJAS-tietojärjestelmällä on keskeinen merkitys toiminnan tehokkuuden kannalta.
Additional Information
Kirjoittaja: Tuula Linna

Related Concepts

Sources

Linna&Leppänen2014, Linna&Leppänen2015, HavansiE2011, Ulosotto-oikeus, LinnaT2008, Koulu&Lindfors2009

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:ulosotto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ulosotto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →