Oikeustiede:aluevedet
aluevedet
aluevedet |
Kansainvälisen merioikeuden mukaan valtion aluevedet koostuvat sisäisistä ja ulkoisista aluevesistä. Ulkoisista aluevesistä käytetään myös nimitystä aluemeri. Aluevesien käsite kattaa vesialueen lisäksi sen pohjan. Merioikeudellisen aluevesi käsitteen ulkopuolelle jäävät valtion maa-alueen piiriin kuuluvat sisävesialueet.
Sisäiset aluevedet sijaitsevat lähimpänä valtion rannikkoa. Aikaisemmin ne käsittivät lähinnä vain satama-alueet, jokisuut ja maantieteellisesti ja historiallisesti "sisäiset" lahdet. Sittemmin sisäisiä aluevesiä on voitu laajentaa käyttämällä suorien perusviivojen menetelmää, jossa sisäisten aluevesien ulkoraja osoitetaan rannikon ja sen edustalla sijaitsevien saarten uloimmat kohdat yhdistävillä suorilla viivoilla. Sisäisten aluevesien ulkoraja muodostaa samalla aluemeren sisärajan.
Aluevedet (samoin kuin niiden yläpuolella oleva ilmatila) ovat osa valtioaluetta. Valtion täysivaltaisuus (valtiosuvereenisuus) ulottuu sen aluevesille. Aluemerellä ja suorien perusviivojen soveltamisen johdosta sisäisiksi aluevesiksi muuttuneilla merialueilla ulkomaisilla aluksilla on kuitenkin viattoman kauttakulun oikeus.Kirjoittajat: Kari Hakapää ja Lotta Viikari
Lähikäsitteet
- aluemeri (kansainvälinen julkisoikeus)
- kansainvälinen merioikeus
- valtioalue
- valtiosuvereenisuus (kansainvälinen julkisoikeus)
- viaton kauttakulku
Käytetyt lähteet
Churchill&Lowe1988, HakapääK1988, s. 35-42, HakapääK2010, s. 383-396
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:aluevedet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:aluevedet.)