Oikeustiede:viaton kauttakulku

    Tieteen termipankista

    viaton kauttakulku

    viaton kauttakulku
    Määritelmä ulkomaisen aluksen oikeus rantavaltiolta lupaa pyytämättä kulkea sen aluemerellä edellyttäen, että kauttakulku on etenevää eikä uhkaa rantavaltion rauhaa, yleistä järjestystä tai turvallisuutta
    Selite Ulkomaisilla aluksilla oleva oikeus viattomaan kauttakulkuun on yksi kansainvälisen merioikeuden peruslähtökohdista. Sen mukaan alus voi lupaa pyytämättä kulkea rantavaltion aluemeren poikki, jos rantavaltion laillisia etuja ei loukata ja purjehtiminen on etenevää. Viattoman kauttakulun oikeus pohjautuu kansainväliseen tapaoikeuteen. Se on kirjattu myös Yhdistyneiden kansakuntien vuoden 1958 aluemerta ja lisävyöhykettä koskevaan yleissopimukseen sekä vuoden 1982 merioikeusyleissopimukseen. Kummankin sopimuksen mukaan kauttakulku on viatonta niin kauan kuin se ei uhkaa rantavaltion rauhaa, yleistä järjestystä tai turvallisuutta. Vuoden 1982 sopimuksessa viattomuuden määritelmää täsmennettiin luettelolla toimenpiteistä, joihin viattomassa kauttakulussa oleva alus ei saa ryhtyä (esimerkiksi sotaharjoitukset, sotilaallinen tiedustelutoiminta, kalastus, lastin tai matkustajien ottaminen rantavaltion tulli-, vero-, maahanmuutto- tai terveydenhoitomääräysten vastaisesti, tahallinen ja vakava ympäristön pilaaminen). Kauttakulun tulee myös tapahtua keskeytyksettä ja viivyttelemättä: sallittua on vain sellainen pysähtyminen ja ankkuroiminen, joka on merenkulussa tavanomaista tai välttämätöntä ylivoimaisen esteen tai hätätilan takia. Kun kauttakulku on viatonta, rantavaltio voi keskeyttää sen vain tilapäisesti, jos se on olennaisen tärkeää rantavaltion turvallisuuden suojelemiseksi. Rantavaltioilla on kuitenkin mahdollisuus ulottaa rajatusti lainsäädäntö ja täytäntöönpanovaltaansa viattomassakin kauttakulussa oleviin ulkomaisiin aluksiin. Yhdistyneiden kansakuntien merioikeussopimusten mukainen viattoman kauttakulun oikeus koskee kaikkia aluksia. Eräät valtiot ovat kuitenkin katsoneet, että sota-alusten kauttakululta voidaan edellyttää rantavaltion lupaa tai ainakin ilmoitusta sille. Myös vaarallisia lasteja (esimerkiksi ydinmateriaalit) kuljettavilta aluksilta saatetaan käytännössä edellyttää vähintäänkin etukäteisilmoitusta. Sukellusveneiden on viattomassa kauttakulussa liikuttava pinta-asemassa. YK:n merioikeusyleissopimuksessa korostetaan erityisin säännöksin kauttakulun vapautta aluemerten piiriin kuuluvissa salmissa, joita käytetään kansainväliseen merenkulkuun (esteetön kauttakulku).
    Lisätiedot
    Kirjoittajat: Kari Hakapää ja Lotta Viikari

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HakapääK1988, s. 113-129, HakapääK2010, s. 390-395, TanakaJ2015, s. 86-97

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 25.4.2024: Oikeustiede:viaton kauttakulku. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:viaton kauttakulku.)