Oikeustiede:Suomen säädöskokoelma

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelma
Definition kansallisten lakien ja asetusten kokoelma, joka käsittää lisäksi Suomen tekemien kansainvälisten sopimusten sarjan
Explanation Vuoden 2000 perustuslain mukaan säädökset, kuten lait ja asetukset, julkaistaan Suomen säädöskokoelmassa. Suomen säädöskokoelma perustettiin vuonna 1860, jolloin sen nimenä oli "Suomen asetuskokoelma". Nykyisen nimensä kokoelma sai vuonna 1981. Aikaisemmin Suomessa noudatettiin hyvin muodollista käsitystä säädösten julkaisemisesta: vain Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset olivat virallisia ja ne voitiin julkaista vain siinä muodossa, jossa ne oli päätetty. Sen vuoksi kaikki lakikirjat ja muut lakikokoelmat olivat vain epävirallisia.

Säädöskokoelmaa julkaistiin kirjallisessa muodossa aina vuoteen 2011 saakka, jolloin luovuttiin painettujen säädösten julkaisemisesta ja pääasialliseksi julkaisumuodoksi tuli internetissä julkaistava sähköinen versio. Muutoksen tarkoituksena oli ennen muuta nopeuttaa säädösten julkaisemista ja selkiyttää sähköisten säädösaineistojen käyttöä. Suomen säädöskokoelmassa julkaistaan muitakin oikeudellisia tekstejä kun vain säädöksiä. Näitä ovat esimerkiksi kuntajaon muutokset ja maan hallituksen vaihdokset.

Myös kansainväliset sopimukset julkaistaan Suomen säädöskokoelmassa. Niillä on kuitenkin oma sarjansa (Suomen säädöskokoelman sopimussarja, lyh. SopS).
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Niemivuo

Related Concepts

Sources

Jyränki&Husa2012, s. 237, EIF-V, s. 890-891

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.1.2021: Oikeustiede:Suomen säädöskokoelma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Suomen säädöskokoelma.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →