Oikeustiede:säädöksen voimaantulo

    Tieteen termipankista

    säädöksen voimaantulo

    säädöksen voimaantulo
    Määritelmä ajankohta, jolloin säädös tulee voimaan
    Selite

    Jokaisessa säädöksessä on voimaantulosäännös. Sen vuoksi säädöksessä onkin vähintään kaksi säännöstä, joista toinen on voimaantulosäännös.

    Hallituksen esityksiin sisältyvissä lakiehdotuksissa voimaantuloajankohta on yleensä avoin (esimerkiksi: päivänä kuuta 20 .). Tosin hallituksen esityksen perusteluissa on ilmaistu se, milloin ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan. Lain vahvistaminen kuuluu tasavallan presidentin valtaoikeuksiin. Vahvistaessaan lain presidentti päättää lain voimaantulon ajankohdasta. Kun lait tulevat voimaan tietyn siirtymäkauden jälkeen, esimerkiksi puolen vuoden päästä lain hyväksymisestä ja vahvistamisesta, sisältyy lain voimaantulosäännöksiin yleensä säännös, joka valtuuttaa lain vahvistamisen jälkeen ryhtymään lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin. Näitä ovat esimerkiksi virkojen perustamiset ja erilaiset organisaatiomuutokset. Usein säännös on muotoiltu esimerkiksi seuraavasti: "Ennen lain voimaantuloa voidaan tarvittaessa ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimiin."

    Muutoslaissa tulee olla myös voimaantulosäännös. Se sijoitetaan ilman pykälänmerkkiä muutettavien lainkohtien jälkeen niin sanotulla palstaviivalla erotettuna.

    Kun annetaan uusi laki, joudutaan samalla kumoamaan voimassa oleva laki tai lait. Yleensä lain voimaantulo edellyttää tiettyjä siirtymäajan järjestelyjä. Myös näistä kysymyksistä annetaan säännöksiä, joskus jopa voimaanpanolakeja.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Matti Niemivuo

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    NiemivuoM2008

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.4.2024: Oikeustiede:säädöksen voimaantulo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:säädöksen voimaantulo.)