Oikeustiede:Corpus iuris civilis

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

Corpus iuris civilis

Corpus iuris civilis
Definition keskiaikainen nimitys Itä-Rooman keisari Justinianuksen 500-luvulla koottamasta roomalaisen oikeuden kodifikaatiosta, johon kerättiin koko tuolloin voimassa oleva oikeus
Explanation

Termillä viittaan niin alkuperäiseen Justinianuksen kodifikaatioon kuin sen myöhäisempään käyttöön. Justinianuksen käskystä aloitettu työ tehtiin pääosin juristi Tribonianuksen johdolla ja julkaistiin vuosina 529-534. Kodifikaatio piti sisällään neljä osaa: Institutiones, oikeuden alkeisoppikirja, Digesta, klassisen oikeustieteen koonnos, Codex, keisarillisen oikeuden koonnos sekä Novellae, Justinianuksen itse voimaan saattama lainsäädäntö. Aikalaisnimitys kokonaisuudelle oli Codex Justinianus. Termi Corpus Juris Civilis on itsessään keskiaikainen nimitys, jolla haluttiin viitata koonnoksen rooliin maallisen oikeuden kodifikaationa, sen kirkollinen vastine oli nimeltään Corpus Juris Canonici. Kodifikaation kaikenkattavuuden johdosta termi on lähes synonyymi roomalaisen oikeuden kirjalliselle perinteelle.

Corpus Juris Civiliksen merkitys oli siinä, että sen kautta klassisen roomalaisen oikeuden sisältö siirtyi jälkipolville. Vaikka roomalaisen oikeuden sisältöä oli säilynyt voimassa olevissa oikeuksissa, Corpus Juris Civilis mahdollisti alkuperäisen roomalaisen oikeuden sisällön rekonstruktion ja sitä kautta paluun klassiseen roomalaiseen oikeustieteeseen.
Additional Information
Kirjoittaja: Kaius Tuori

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.11.2021: Oikeustiede:Corpus iuris civilis. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Corpus iuris civilis.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →