Oikeustiede:romaanis-germaaninen oikeus

    Tieteen termipankista

    romaanis-germaaninen oikeus | mannereurooppalainen oikeus | civil law

    romaanis-germaaninen oikeus
    mannereurooppalainen oikeus
    civil law (oikeusryhmänä)
    Määritelmä Manner-Euroopassa kehittynyt ja muille mantereille levinnyt, oikeustieteen ja lainsäädännön asemaa painottava oikeus ylipäätään, ts. Saksan, Ranskan, Unkarin, Suomen, Argentiinan jne. oikeusjärjestykset ja oikeuskulttuurit kokonaisuudessaan tai ne piirteet, jotka ovat näille oikeusjärjestyksille ja oikeuskulttuureille tunnusomaisia common law -oikeuteen verrattuna.
    Selite Ilmaus romaanis-germaaninen ilmentää sitä, että järjestelmän kehittymiseen ovat vaikuttaneet ratkaisevasti sekä romaaniset maat (historiallisesti erityisesti Italia, nyttemmin Ranska) että germaaniset maat (erityisesti Saksa). Ilmauksen synonyyminä esiintyykin usein ilmaus mannereurooppalainen oikeus. Välistä myös suomenkielisessä oikeuskirjallisuudessa romaanis-germaanisesta oikeudesta käytetään englanninkielistä ilmausta civil law. Tämä kielenkäyttö johtuu siitä, että keskiaikana latinankielinen ilmaus ius civile (suorana käännöksenä civil law) viittasi mm. roomalaiseen oikeuteen, jonka pohjalta – kuten on jo mainittu – romaanis-germaaninen oikeus alun perin kehitettiin. – Ilmaus civil law on englannissa kaksimerkityksinen: se voi oikeuskielessä tarkoittaa myös ’siviilioikeus’.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila

    Erikieliset vastineet

    civil lawenglanti (English)(oikeusryhmänä)

    Käytetyt lähteet

    BogdanM2003, David&JauffretSpinosi1982, GlendonMA2008, GlennHP2010, HusaJ2007, NPCLE1978, SteinerE2010, Zekoll&Reimann2005, Zweigert&Kötz1996, Tamm&Letto-Vanamo2015, s.10-24

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Oikeustiede:romaanis-germaaninen oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:romaanis-germaaninen oikeus.)



    Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.