Oikeustiede:romaanis-germaaninen oikeus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

romaanis-germaaninen oikeus | mannereurooppalainen oikeus | civil law

romaanis-germaaninen oikeus
mannereurooppalainen oikeus
civil law (oikeusryhmänä)
Definition Manner-Euroopassa kehittynyt ja muille mantereille levinnyt, oikeustieteen ja lainsäädännön asemaa painottava oikeus ylipäätään, ts. Saksan, Ranskan, Unkarin, Suomen, Argentiinan jne. oikeusjärjestykset ja oikeuskulttuurit kokonaisuudessaan tai ne piirteet, jotka ovat näille oikeusjärjestyksille ja oikeuskulttuureille tunnusomaisia common law -oikeuteen verrattuna.
Explanation Ilmaus romaanis-germaaninen ilmentää sitä, että järjestelmän kehittymiseen ovat vaikuttaneet ratkaisevasti sekä romaaniset maat (historiallisesti erityisesti Italia, nyttemmin Ranska) että germaaniset maat (erityisesti Saksa). Ilmauksen synonyyminä esiintyykin usein ilmaus mannereurooppalainen oikeus. Välistä myös suomenkielisessä oikeuskirjallisuudessa romaanis-germaanisesta oikeudesta käytetään englanninkielistä ilmausta civil law. Tämä kielenkäyttö johtuu siitä, että keskiaikana latinankielinen ilmaus ius civile (suorana käännöksenä civil law) viittasi mm. roomalaiseen oikeuteen, jonka pohjalta – kuten on jo mainittu – romaanis-germaaninen oikeus alun perin kehitettiin. – Ilmaus civil law on englannissa kaksimerkityksinen: se voi oikeuskielessä tarkoittaa myös ’siviilioikeus’.
Additional Information
Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila

Equivalents

civil lawenglanti(oikeusryhmänä)

Sources

BogdanM2003, David&JauffretSpinosi1982, GlendonMA2008, GlennHP2010, HusaJ2007, NPCLE1978, SteinerE2010, Zekoll&Reimann2005, Zweigert&Kötz1996, Tamm&Letto-Vanamo2015, s.10-24

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Oikeustiede:romaanis-germaaninen oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:romaanis-germaaninen oikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpgProperty "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.