Oikeustiede:roomalainen oikeus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

roomalainen oikeus

roomalainen oikeus
Definition käsitteellä viitataan sekä antiikin Roomassa voimassa olleeseen oikeusjärjestelmään että sen jälkivaikutukseen oppineen oikeuden ja oikeustieteen saralla nykypäivään asti
Explanation Roomalainen oikeus tarkoittaa kaikkein tarkimmin määriteltynä antiikin Rooman oikeutta, alkaen legendaarisesta kaupungin perustamisesta vuonna 753 eKr ja loppuen Justinianuksen kodifikaatioon eli Corpus Iuris Civilikseen vuosina 534 jKr. Vaikka roomalaiseen oikeuteen kuuluivat myös kuuluisat lakikoonnokset kuten Kahdentoista taulun laki tai Corpus Juris Civilis, sekä paljon lainsäädäntöä ja tuomarioikeutta, suurin osa roomalaisen oikeuden sisällöstä on juristioikeutta eli oppineiden lakimiesten tulkintoja oikeuden sisällöstä. Roomalainen oikeus muodostaa länsimaisen oikeustieteen perustan, ja siksi puhutaankin usein roomalaisen oikeuden reseptiosta eli jälkivaikutuksesta, joka jatkuu nykypäivään asti. Roomalaisen oikeuden perintönä käytetään yhä lukuisia latinankielisiä termejä ja sananparsia.
Additional Information
Kirjoittaja: Kaius Tuori

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Oikeustiede:roomalainen oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:roomalainen oikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →