Oikeustiede:roomalainen oikeus

  Tieteen termipankista

  roomalainen oikeus

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  roomalainen oikeus
  Määritelmä käsitteellä viitataan sekä antiikin Roomassa voimassa olleeseen oikeusjärjestelmään että sen jälkivaikutukseen oppineen oikeuden ja oikeustieteen saralla nykypäivään asti
  Selite Roomalainen oikeus tarkoittaa kaikkein tarkimmin määriteltynä antiikin Rooman oikeutta, alkaen legendaarisesta kaupungin perustamisesta vuonna 753 eKr ja loppuen Justinianuksen kodifikaatioon eli Corpus Iuris Civilikseen vuosina 534 jKr. Vaikka roomalaiseen oikeuteen kuuluivat myös kuuluisat lakikoonnokset kuten Kahdentoista taulun laki tai Corpus Juris Civilis, sekä paljon lainsäädäntöä ja tuomarioikeutta, suurin osa roomalaisen oikeuden sisällöstä on juristioikeutta eli oppineiden lakimiesten tulkintoja oikeuden sisällöstä. Roomalainen oikeus muodostaa länsimaisen oikeustieteen perustan, ja siksi puhutaankin usein roomalaisen oikeuden reseptiosta eli jälkivaikutuksesta, joka jatkuu nykypäivään asti. Roomalaisen oikeuden perintönä käytetään yhä lukuisia latinankielisiä termejä ja sananparsia.
  Lisätiedot
  Kirjoittaja: Kaius Tuori

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 14.7.2024: Oikeustiede:roomalainen oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:roomalainen oikeus.)